Εν αναμονή εκεχειρίας στη Συρία – Αποτυχημένη η πρώτη ρίψη τροφίμων από αέρος σε πολιορκημένους

Στην κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί να ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής εναποθέτει τις ελπίδες του ο ΟΗΕ για τη διευκόλυνση της παροχής βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες πολιορκημένους των συριακών πόλεων. Η προβλεπόμενη συμφωνία εκεχειρίας δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Τουρκία, δηλώνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου – δεν υπάρχει «σχέδιο β», λέει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ. Θα τηρήσουν την εκεχειρία, δηλώνουν οι Κούρδοι της Συρίας.

Συνάντηση της «δύναμης κρούσης για την εκεχειρία»

Αύριο Παρασκευή θα αποφασιστεί κατά πόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι για μια ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Στάφαν ντε Μιστούρα, η «δύναμη κρούσης για την εκεχειρία» θα συναντηθεί το απόγευμα της Παρασκευής στη Γενεύη προκειμένου να συζητήσει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της εκεχειρίας.

«Στη συνέχεια θα υπάρξει στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) βιντεοδιάσκεψη με το Συμβούλιο Ασφαλείας […] και θα μπορέσω τότε να σας πω πού βρισκόμαστε και να σας δώσω πληροφορίες όσον αφορά την επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την κατάπαυση των εχθροπραξιών, η Δαμασκός έχει συμφωνήσει, όπως και η κύρια συμμαχία της αντιπολίτευσης, αν και δεν είναι έτοιμη να δεσμευθεί παρά για δύο εβδομάδες, δεδομένων των σοβαρών επιφυλάξεών της.

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσαν πως θα τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο, διατηρώντας το δικαίωμα να «ανταποδώσουν» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

«Οι δυνάμεις μας θα τηρήσουν την παύση των εχθροπραξιών στην περίπτωση εφαρμογής της συμφωνίας διατηρώντας το δικαίωμα της αυτοάμυνας», ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από την πλευρά τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), ένας συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι YPG αλλά στον οποίο συμμετέχουν και Άραβες μαχητές.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε πως η διαδικασία για την εκεχειρία στη Συρία έχει ξεκινήσει, παρά τις προσπάθειες ορισμένων αξιωματούχων των ΗΠΑ, όπως ανέφερε, να τη σαμποτάρουν.

Δεν υπάρχει, και δεν θα υπάρξει, «σχέδιο β» για τη συμφωνία εκεχειρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Εξάλλου, ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής ανθρωπιστικής δύναμης κρούσης του ΟΗΕ, δήλωσε πως η σχεδιαζόμενη παύση των εχθροπραξιών στη Συρία από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να σώσει τον άμαχο πληθυσμό από την «άβυσσο».

Οι μεγάλες και οι περιφερειακές δυνάμεις θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους στα εμπόλεμα μέρη προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των αυτοκινητοπομπών βοήθειας του ΟΗΕ στους 480.000 ανθρώπους που ζουν σε πολιορκημένες πόλεις, δήλωσε ο Έγκελαντ στους δημοσιογράφους μετά την τρίτη συνάντηση της ομάδας κρούσης στη Γενεύη αυτό τον μήνα.

Έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου, ο άμαχος πληθυσμός της Συρίας δεν μπορεί να υποφέρει άλλο, είπε ο Έγκελαντ: «Έχουν πουλήσει τα πάντα, έχουν χάσει τα πάντα, τώρα βρίσκονται πραγματικά μπροστά στην άβυσσο – άρα τώρα είναι η ώρα να υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών».

Με δυσκολίες η ρίψη τροφίμων

Ωστόσο η ρίψη τροφίμων, την Τετάρτη, από αέρος σε 200.000 ανθρώπους στην πολιορκημένη πόλη της ανατολικής Συρίας Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος, είχε προβλήματα, είπε ο Έγκελαντ.

Από τις 21 παλέτες που ρίφθηκαν με αλεξίπτωτο, τέσσερις καταστράφηκαν, επτά έπεσαν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, ενώ δέκα παραμένει άγνωστο πού έχουν πέσει, δήλωσε η Μπετίνα Λούσχερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).

«Δεν έχουμε κάνει ποτέ ρίψεις από μεγάλο ύψος στη Συρία. Επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι, μερικά αλεξίπτωτα δεν άνοιξαν», δήλωσε η εκπρόσωπος στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Εργαζόμαστε και θα προσπαθήσουμε πάλι», είπε η Λούσχερ.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου

Σχετικές ειδήσεις:
Αχμέτ Νταβούτογλου: Δεν μας δεσμεύει η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία
ΟΗΕ, Αμερικανοί και Ρώσοι συζητούν για την εκεχειρία στη Συρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος