Europol: Εξάρθρωση κυκλώματος που εξαπατούσε πολίτες με ψεύτικες διαφημίσεις ακινήτων προς ενοικίαση ή πώληση

Οργανωμένη εγκληματική ομάδα που εμπλέκεται σε απάτη και ξέπλυμα χρήματος με λεία πολλά εκατομμύρια ευρώ διέλυσε η Μητροπολιτική Αστυνομία της Βουδαπέστης υποστηριζόμενη από την Europol, ενώ μια παράλληλη επιχείρηση υποστηρίχθηκε από τις δικαστικές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου στην Δομινικανή Δημοκρατία στην Καραϊβική μέσω της Ιντερπόλ.

Οι αστυνομικές έρευνες που στόχευαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας ξεκίνησαν το 2017. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, η Europol υποστήριξε πέντε από τις δέκα επιχειρήσεις, οι οποίες οδήγησαν στην πλήρη διάλυση του δικτύου. Ο επικεφαλής του δικτύου συνελήφθη στη Δομινικανή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2021, όπου κρυβόταν ενώ χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα ταυτότητας. Μετά την αστυνομική επιχείρηση τον Ιούνιο, οι αρχές πάγωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και κατάσχεσαν όλα τα ηλεκτρονικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ εκδόθηκε στην Ουγγαρία στις 28 Σεπτεμβρίου.

Κατά την διάρκεια της συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης ταυτοποιήθηκαν 130 ύποπτοι και 477 θύματα με την εκτιμώμενη οικονομική ζημία να ανέρχεται από το 2014 σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε τα θύματά της χρησιμοποιώντας ψεύτικες διαφημίσεις ακινήτων προς ενοικίαση ή πώληση. Περίπου 100 διαμερίσματα εκτιμάται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό. Η εγκληματική ομάδα δεν κατείχε κανένα από τα διαμερίσματα και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες δεν είχαν δεσμούς με τη συμμορία. Οι ύποπτοι δημιουργούσαν ψεύτικες διαφημίσεις για τα διαμερίσματα για να πείσουν τα θύματα να τους στείλουν χρήματα ως αντίτιμο του ενοικίου. Παράλληλα οι φερόμενοι δράστες μπόρεσαν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση και έλεγχο των υπολογιστών των θυμάτων και να υποκλέψουν τα οικονομικά τους στοιχεία και να πραγματοποιήσουν συναλλαγές χωρίς να το γνωρίζουν.

Για να ξεπλένουν τα έσοδα, οι ύποπτοι στρατολογούσαν Ούγγρους υπηκόους για διαφορετικές θέσεις εργασίας, παρασύροντάς τους να γίνουν κομιστές χρημάτων κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής περιόδου. Οι αιτούντες εργασία ανελάμβαναν το καθήκον να ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν τα χρήματα, να πραγματοποιούν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και να εμπλέκονται στην πλαστή πώληση ή ενοικίαση ακινήτων. Τα παράνομα έσοδα στέλνονταν στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η Europol υποστήριξε και διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών, με τον επιχειρησιακό συντονισμό και παρείχε αναλυτική υποστήριξη στην έρευνα, η οποία διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, η Europol ανέπτυξε μια εικονική εφαρμογή εντολών για τη διευκόλυνση της ασφαλούς επικοινωνίας και της αναλυτικής υποστήριξης σε πραγματικό χρόνο και τοποθέτησε έναν εμπειρογνώμονα επί τόπου και υποστήριξε επίσης την έρευνα παρέχοντας τεχνογνωσία κρυπτονομισμάτων.

Ανταπόκριση Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος