Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και το προσφυγικό κυριάρχησαν στις επαφές του Ν. Βούτση στο Βελιγράδι

Ο πρόεδρος της βουλής των Eλλήνων Νίκος Βούτσης συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι με την πρόεδρο του σερβικού κοινοβουλίου Μάγια Γκόικοβιτς, τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βόυτσιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Νίκος Βούτσης πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία. Κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζητήθηκαν διμερή θέματα, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και το προσφυγικό. Διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο είναι καλές και εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη τους ,κυρίως, στον οικονομικό-εμπορικό τομέα όπου υστερούν.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας ο κ. Βούτσης εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Σερβία θα πρέπει να επισπευσθούν.

Το προσφυγικό αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συνομιλιών όπου ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι το θέμα αυτό θα σφραγίσει τον αιώνα μας και απαιτείται να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να απορροφηθούν ισομερώς οι προσφυγικές ροές. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Νίκος βούτσης συμφώνησαν ότι απαιτείται στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση – διαπιστώθηκε – θα λειτουργήσει η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Σερβία, που θ πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Στην συνάντηση του Νίκου Βούτση με την πρόεδρο του Σερβικού κοινοβουλίου Μάγια Γκόικοβιτς εξετάστηκαν οι δυνατότητες διακοινοβουλευτικής συνεργασίας όπως και θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή. Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι η Σερβία δικαιούται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. « Η συνεργασία μας, για να επισπευσθεί η είσοδος της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζεται ακριβώς στην κοινή θέληση ώστε να μπορέσει και η χώρα σας να σταθεί όρθια μετά από μία μεγάλη περιπέτεια που οδηγήθηκε από την διεθνή υποκρισία» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς. Συμπλήρωσε δε ότι απαιτείται και η συνεργασία με όλες της χώρες της βαλκανικής που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. για να έχουν ”ισότιμη μοίρα υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κοινωνιών τους και να μην είναι περιθωριοποιημένες” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι με την ομόλογό του της Σερβίας αντάλλαξαν απόψεις και για το κυπριακό. «Συζητήσαμε για ένα πολύ μεγάλο θέμα που αφορά την Ελλάδα και το διεθνές δίκαιο που είναι το κυπριακό και που βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία για την επανένωση της κυπριακής δημοκρατίας, ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της βουλής των Ελλήνων θα επισκεφτεί σήμερα το απόγευμα τον πύργο ΄΄Νεμπόισα΄΄ όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος και θα ξεναγηθεί στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Έλληνα επαναστάτη. Αύριο ο κ. Βούτσης θα μιλήσει στην ολομέλεια του Σερβικού κοινοβουλίου

Του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βελιγράδι Νίκου Πέλπα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος