Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Μπαρνιέ -Ντέηβις για το Brexit

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Λονδίνου και Ε.Ε ενόψει Brexit ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, με “πικρόχολη” συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε τον Βρετανό ομόλογο του ότι σύντομα “θα νοσταλγεί τα οφέλη της ένταξης”, όπως είναι η ενιαία αγορά. Ανταποδίδοντας ο Ντέηβιντ Ντέηβις κάλεσε την Ε.Ε να δείξει “περισσότερη φαντασία και προσαρμοστικότητα όταν προσέρχεται στις συνομιλίες».

“Το Brexit σημαίνει Brexit, σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά” τόνισε ο Μπαρνιέ απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του βρετανικού δικαίου, ώστε να διατηρηθούν τα δεδομένα στο εμπόριο.

“Ο σεβασμός στην εννιαία αγορά δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως νοσταλγία”, απάντησε με βρετανικό φλέγμα, ο αρμόδιος του Brexit υπουργός Ντέηβιντ Ντέηβις, ο οποίος φέρεται να είχε ήδη εξοργίσει τις Βρυξέλλες, κρίνοντας ως “ανεπαρκή την προετοιμασία για τους όρους του επερχόμενου διαζυγίου” που οι Βρυξέλλες βλέπουν να κοστίζει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στο Λονδίνο.

“Δεν είμαι θυμωμένος, αλλά έχω επαφή με το ρολόι και ο χρόνος περνά, με διορία τον Οκτώβριο”, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ, υπενθυμίζοντας ότι στον τρίτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, η Ε.Ε είχε ορίσει ως βασική προτεραιότητα τα θέματα του “λογαριασμού” που θα πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο όταν αποχωρήσει και για το οποίο δεν σημειώθηκε πρόοδος.

Κοινή πάντως είναι η διαπίστωση για «υψηλό βαθµό σύγκλισης» σχετικά με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στο βρετανικό έδαφος και των Βρετανών σε κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

“Δεν είμαι από αυτούς που το βάζουν κάτω”, δήλωνε στο μεταξύ από την Ιαπωνία η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, σχολιάζοντας μάλιστα ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε “καλή θέση” στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα η Μέι, απέρριψε τα σενάρια που την θέλουν να παραιτείται μετά το Brexit- ίσως και το 2019, τονίζοντας ότι θα παραμείνει στην ηγεσία των Τόρις μέχρι τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, που δεν αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το 2022.

ΠΗΓΗ:Telegraph, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος