Ευρωπαϊκός αγώνας για το κράτος δικαίου στην υπόθεση Μπορίσοφ

Array

Η σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ την περασμένη εβδομάδα είναι ένα σημάδι ότι ο νέος Βούλγαρος ηγέτης Κιρίλ Πετκόφ είναι σοβαρός σχετικά με την υπόσχεσή του να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά που μαστίζουν τη Βουλγαρία, γράφει το Politico.

Αλλά η γρήγορη αποφυλάκιση του Μπορίσοφ και η απροθυμία της εισαγγελίας να ασκήσει κατηγορίες εναντίον του είναι επίσης ένα σαφές μήνυμα ότι ο άπειρος Πετκόφ θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια για να κερδίσει τον αγώνα του κατά της διαφθοράς.

Εδώ παίζει ρόλο η εισαγγελέας της ΕΕ, Laura Codruta Kevesi. Η περίπτωση της Βουλγαρίας θα είναι η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για να δείξει η Ρουμάνα γενική εισαγγελέας ότι η ΕΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο στην εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου, σε μια χώρα όπου οι Βρυξέλλες αγνοούν εδώ και καιρό τη διαφθορά και την κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων.

Επιπλέον, η Κεβέσι στη Σόφια είχε την πρώτη της επίσκεψη στην πρωτεύουσα της ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντών της πέρυσι, και επισκέφθηκε ξανά τη βουλγαρική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν τη σύλληψη του Μπορίσοφ. Και ο Πέτκοφ προπαγανδίζει τώρα την ιδέα ότι έχει έναν ισχυρό διεθνή σύμμαχο στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Το πολιτικό θέατρο της σύλληψης, που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετατράπηκε σχεδόν αμέσως σε φάρσα όταν οι τρεις κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορία. Από τότε η κυβέρνηση του Πέτκοφ και η εισαγγελία αντήλλαξαν κατηγορίες για αδικήματα, αντίποινα και παρεμπόδιση.

Η υπόθεση είναι ανοιχτή και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ο Βούλγαρος εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες της κυβέρνησης.
Δεν έχει γίνει γνωστό τι θα κάνει μετά την αποχώρησή του από το πόστο. Οι Βούλγαροι είναι επίσης δύσπιστοι για τις προθέσεις της ΕΕ να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου.

«Πολλοί εδώ λένε ότι η Βουλγαρία είναι αιχμάλωτο κράτος. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να είναι η Βουλγαρία μια ελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα. Ο αγώνας θα είναι σύντομος, αλλά έχει ξεκινήσει και θα δουλέψουμε με ευρωπαϊκά όργανα για να πιέσουμε τη Βουλγαρία στο επόμενο επίπεδο», είπε ο Πετκόφ.

Επιμέλεια και μετάφραση: Ντάνιελ Στάνκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος