Φ. Μογκερίνι: Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για νέα κλιμάκωση στη Συρία

«Να μετατρέψουμε την απελπισία σε ελπίδα, να κτίσουμε το μονοπάτι για την πολιτική αλλαγή στη Συρία και να δώσουμε στους Σύριους ένα μέλλον που να είναι δικό τους», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μονγκερίνι, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κ. Μονγκερίνι υπογράμμισε ότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης και της εκ νέου κλιμάκωσης της σύγκρουσης οποτεδήποτε. «Η περιφερειακή κατάσταση έχει πολλές εντάσεις, κάθε μέρα έχουμε ανησυχητικά νέα» τόνισε. «Ο ρόλος της ΕΕ είναι να προσπαθήσει να γεφυρώσει τα διάφορα συμφέροντα. Έχουμε πολλούς παίχτες μέσα και έξω από τη Συρία με εντελώς διαφορετικούς στόχους. Τα δικά μας ζωτικά συμφέροντα, τα πολιτικά και της ασφάλειας, είναι να βρούμε ένα κοινό τόπο σε όλα αυτά τα συμφέροντα. Να επιχειρήσουμε βήμα-βήμα, να διευρύνουμε αυτόν τον κοινό τόπο. Έτσι θα επιτραπεί στη διεθνή κοινότητα και στους περιφερειακούς παίκτες, να διευκολύνουν τους Σύριους στο να ζουν μαζί και να μην το καταστήσουν αδύνατο».

Σύμφωνα με την κ. Μονγκερίνι είναι πιο σωστό «να μην μιλούμε για εκεχειρία, αλλά για ανακοπή εχθροπραξιών»: «Ακόμα γίνεται πόλεμος» υπογράμμισε, «και αυτό γιατί δεν έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε όλα αυτά τα συμφέροντα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Η κ. Μονγκερίνι υποστήριξε ότι μετά από 5 χρόνια συνεχών συγκρούσεων, «η κατάσταση βελτιώθηκε αυτήν την εβδομάδα» και 180 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν σε απομονωμένες περιοχές για πρώτη φορά. «Στόχος είναι να βοηθήσουμε πάνω από 1.700.000 Σύριους, μέσα στο πρώτο τέταρτο της χρονιάς, ήτοι τους επόμενους δύο μήνες. Ο ρόλος μας στην ανθρωπιστική βοήθεια, μας επιτρέπει να παίξουμε και σημαντικό πολιτικό ρόλο» υπογράμμισε.

«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος και στο διπλωματικό επίπεδο και στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και στη διατήρηση της εκεχειρίας, με τον κίνδυνο πάντα όμως, να πάμε πίσω με νέα κλιμάκωση εάν δεν υπάρξει επαρκής θέληση και συνέπεια απ’ όλες τις πλευρές» κατέληξε η κ. Μονγκερίνι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος