Γαλλία: Ανοίγουν τα αρχεία της φιλοναζιστικής κυβέρνησης του Βισύ

Η Γαλλία ανοίγει αστυνομικά και υπουργικά αρχεία από την κυβέρνηση του Βισύ που συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότερα από 200.000 απόρρητα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα 28/12/15. Τα έγγραφα αυτά αφορούν το 1940-44, περίοδο κατά την οποία ο στρατάρχης Φιλίπ Πετάν κυβερνούσε το ελεύθερο τμήμα της Γαλλίας από την μικρή πόλη Βισύ, στην κεντρική Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, η κυβέρνηση του Βισύ βοήθησε τη ναζιστική Γερμανία να απελάσει 76.000 Εβραίους από τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών.

Η Γαλλία ανοίγει επίσης και αρχεία από την προσωρινή μεταπολεμική κυβέρνηση της Γαλλίας.

Τα έγγραφα της κυβέρνησης του Βισύ προέρχονται από τα πολεμικά υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης καθώς και από την Αστυνομία.

Πολλά από τα αρχεία σχετίζονται με έρευνες για εγκλήματα πολέμου οι οποίες διεξήχθησαν μετά την ήττα των Γερμανών στον Β’ ΠΠ.

Μιλώντας στο γαλλικό κανάλι TF1, ο ιστορικός Ζιλ Μοράν είπε ότι τα αρχεία θα ρίξουν περισσότερο φως στην υπόθεση σύλληψης του Ζαν Μουλέν, αρχηγού της Γαλλικής Αντίστασης, που πέθανε μετά τη σύλληψη και το βασανισμό του από τους Ναζί το 1943.

«Υπάρχει επίσης μια απαίτηση από τα παιδιά αυτών που απελάθηκαν και σκοτώθηκαν, τα οποία θέλουν να μάθουν – και αυτό είναι μια νόμιμη απαίτηση», δήλωσε ο Μοράν.

Η δημόσια πρόσβαση σε αρχεία του κράτους, επιτρέπεται μετά το πέρας 75 χρόνων, σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία.

Το 1995, ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ, είχε αναγνωρίσει επισήμως την ευθύνη του γαλλικού κράτους στην απέλαση των Εβραίων.

«Αυτές οι σκοτεινές ώρες σπιλώνουν για πάντα την ιστορία μας και είναι μια προσβολή στο παρελθόν και τις παραδόσεις μας», είχε πει τότε ο κ. Σιράκ. «Ναι, η εγκληματική τρέλα των κατακτητών υποστηρίχτηκε από τους Γάλλους, από το γαλλικό Κράτος».

Πηγή: www.bbc.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος