Γαλλία – Τραγική κατάληξη δοκιμής παυσίπονου: Ενας εθελοντής εγκεφαλικά νεκρός, τρεις σε μη αναστρέψιμη αναπηρία (vid)

Ένας άνθρωπος είναι εγκεφαλικά νεκρός και παραμένει σε κώμα, ενώ πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση αφού έλαβαν μέρος στη δοκιμή πειραματικού φαρμάκου στη Γαλλία.

‘Οταν έφτασε στο νοσοκομείο το πρώτο θύμα “νομίζαμε ότι είχε πάθει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο”, δήλωσε  ο επικεφαλής του νευροχειρουργικού τμήματος  του Νοσοκομειακού Κέντρου της Ρεν,  Πιερ-Ζιλ Εντάν. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε τάχιστα και σήμερα είναι πλέον εγκεφαλικά νεκρός,  πρόσθεσε.

Τέσσερις από τους πέντε ασθενείς παρουσιάζουν “νευρολογικές διαταραχές” και οι τρεις από αυτούς κινδυνεύουν με “μη αναστρέψιμη αναπηρία”, αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν.

Ο έκτος από τους νοσηλευόμενους δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση.

Συνολικά 90 άνθρωποι είχαν λάβει το πειραματικό φάρμακο, όλοι τους εθελοντές, άνδρες ηλικίας από 28 ως 49 ετών, που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή για λογαριασμό της πορτογαλικής φαρμακευτικής εταιρείας Bial.

Οπως αποκάλυψε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Μαρισόλ Τουρέν,  τα θύματα μετείχαν σε  ομάδα που είχε λάβει πολλές φορές το συγκεκριμένο σκεύασμα, σε διάφορες δοσολογίες, ενώ είχαν προηγηθεί δοκιμές σε πειραματόζωα. Διέψευσε κατηγορηματικά πάντως, ότι το υπό δοκιμή παυσίπονο περιείχε κάνναβη ή παράγωγα της , διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για σκεύασμα που βασίζεται στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η υπουργός  έσπευσε  στην πόλη Ρεν, όπου νοσηλεύονται οι έξι ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι  αυτό που συνέβη είναι “πρωτοφανές” στα χρονικά στη Γαλλία.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε αυτές τις παρενέργειες στους εθελοντές, αν ήταν δηλαδή η σύσταση του φαρμάκου ή αν έλαβαν πολύ υψηλή δόση.

Την δοκιμή είχε αναλάβει από το καλοκαίρι το κέντρο ιατρικών ερευνών Biotrial για λογαριασμό της εταιρείας Bial. Η Biotrial ιδρύθηκε το 1989 και απασχολεί 300 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων οι 200 στις εγκαταστάσεις της στη Ρεν,  της Γαλλίας.

Η Bial είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Πορτογαλίας. Ιδρύθηκε το 1924 και διαθέτει φάρμακα για διάφορες παθήσεις του νευρικού, καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, αντιβιοτικά και αντισταμινικά.

Για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων στη Γαλλία απαιτείται η έγκριση των υγειονομικών αρχών. Γίνονται αρχικά σε υγιείς εθελοντές, κατόπιν σε περιορισμένο αριθμό ασθενών και σε τρίτη φάση, απαιτούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και να καταγραφούν οι παρενέργειές του.

Κάθε χρόνο χιλιάδες εθελοντές, πολύ συχνά φοιτητές που προσπαθούν να βρουν χρήματα για τις σπουδές τους, συμμετέχουν σε τέτοιες κλινικές δοκιμές, όμως πολύ σπάνια καταγράφονται σοβαρά ατυχήματα.

Το 2006 έξι άνδρες διακομίστηκαν στην εντατική, σε νοσοκομείο του Λονδίνου, αφού έλαβαν ένα πειραματικό φάρμακο για τη θεραπεία της λευχαιμίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, μια 24χρονη, υγιής γυναίκα, πέθανε στις ΗΠΑ ενώ συμμετείχε στην κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου για το άσθμα.

ΠΗΓΗ: Daily Mail,NEW YORK TIMES, RT
ΦΩΤΟ:Leonhard Foeger / Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος