Μια πρώην γραμματέας στρατοπέδου συγκέντρωσης των ναζί, ηλικίας 96 ετών σήμερα η δίκη της οποίας αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα το πρωί στη Γερμανία «έχει διαφύγει», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
«Η κατηγορούμενη έχει διαφύγει εναντίον της έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Ίτσεχο στη βόρεια Γερμανία όπου θα δικαζόταν για συνέργεια στον φόνο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.
«Έφυγε από τον οίκο ευγηρίας (όπου διέμενε) σήμερα το πρωί. Πήρε ένα ταξί», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Φρεντερίκε Μίλχοφερ.
Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, ο Βολφ Μόλκεντιν, ήταν παρών στο δικαστήριο όμως δεν έκανε καμία δήλωση.
Ακόμη κι αν η κατηγορούμενη συλληφθεί, θα πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις για να εξακριβωθεί ότι μπορεί να δικαστεί.
Η Ίρμγκραντ Φούρχνερ, που ζει σε οίκο ευγηρίας στο Αμβούργο, ήταν την εποχή των γεγονότων 18 με 19 ετών. Κατηγορείται ότι συμμετείχε στον φόνο κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, στην Πολωνία, όπου εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, του Πάουλ Βέρνερ Πόπε, από τον Ιούνιο του 1943 ως τον Απρίλιο του 1945.
Σε αυτό το στρατόπεδο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκντανσκ, φονεύθηκαν συστηματικά 65.000 άνθρωποι ?Εβραίοι κρατούμενοι, μέλη της πολωνικής αντίστασης και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου?, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Έπειτα από μια μακρά διαδικασία, η γερμανική δικαιοσύνη έκρινε τον Φεβρουάριο ότι η ενενηντάχρονη είναι σε θέση να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου, παρά την ηλικία της.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δικαστεί ένας εκατοντάχρονος πρώην φύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σαξενχάουζεν, κοντά στο Βερολίνο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαστεί ποτέ ξανά στη Γερμανία τόσο ηλικιωμένοι πρώην ναζί.
Εξήντα έξι χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η γερμανική δικαιοσύνη εξακολουθεί να αναζητεί πρώην εγκληματίες ναζί που είναι ακόμη ζωντανοί.
Οκτώ υποθέσεις που αφορούν πρώην εργαζομένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και Ράβενσμπρουκ εξετάζονται από διάφορα δικαστήρια αυτή την περίοδο, όπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Γραφείο Διερεύνησης Εγκλημάτων του Εθνικοσοσιαλισμού.
Τα τελευταία χρόνια πολλές υποθέσεις εγκαταλείφθηκαν λόγω του θανάτου των κατηγορουμένων ή την ανικανότητά τους να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης λόγω γήρατος.
Τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γερμανία έχουν καταδικαστεί τέσσερις πρώην φύλακες των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Σομπιμπόρ, του Άουσβιτς και του Στούτχοφ, όμως πολύ λίγες γυναίκες που συμμετείχαν στη ναζιστική μηχανή έχουν παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τους ιστορικούς.
Πέρυσι πέθανε στη διάρκεια της δίκης της μια άλλη γραμματέας του στρατοπέδου Στούτχοφ. Εξάλλου το δικαστήριο του Νόιρουπίν, κοντά στο Βερολίνο, εξετάζει αυτή την περίοδο την υπόθεση μιας άλλης γυναίκας που εργαζόταν στο στρατόπεδο Ράβενσμπουργκ.
Περίπου 4.000 γυναίκες εργάζονταν ως φύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με τους ιστορικούς, όμως πολύ λίγες δικάστηκαν μετά το τέλος του πολέμου.
ΕΜ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος