Γερμανία: Να μην αφεθεί μόνη της η Ελλάδα – Δ. Αβραμόπουλος: Η ΕΕ ενισχύει την στήριξή της

Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος βλέποντας τις εικόνες από την Ελλάδα και τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει συντονισμένα και από κοινού και να μην κλείνει εσωτερικά σύνορα κατά τρόπο που επιβαρύνει άλλα κράτη-μέλη.

Ζήτησε δε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της ως κράτος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σένγκεν. «Η Ελλάδα βεβαίως δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, στην κατάσταση που βρίσκεται», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου και, αναφερόμενος στην βοήθεια που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα.

«Ταυτόχρονα, πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει βήμα-βήμα και τις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος της ΕΕ και της Σένγκεν στα εξωτερικά σύνορα, πρέπει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεχίσει να προωθεί την εγκατάσταση λειτουργικών hot spots και επαρκών εγκαταστάσεων εστίασης», προσέθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Δ. Αβραμόπουλος: Η ΕΕ εντείνει τις διαδικασίες επανεισδοχής στην Τουρκία

Την επιστροφή 308 μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή τονίζει ότι έχει συνεργαστεί με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές για να βελτιωθεί η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για να διευκολυνθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών. Επισημαίνεται, ότι χθες και σήμερα επέστρεψαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 308 μετανάστες, κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Βάσει του σχεδίου κοινής δράσης ΕΕ-Τουρκίας συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επιστροφής και επανεισδοχής με την Τουρκία. Οι σημερινές επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία δείχνουν ότι οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν δικαίωμα προστασίας θα την έχουν, αλλά παράλληλα πρέπει να γίνει σαφές ότι όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ θα επιστρέφουν άμεσα».

Κομισιόν: Το κλείσιμο των συνόρων κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία

“Το κλείσιμο των συνόρων συμβάλει μεν στη μείωση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά εν τέλει το κόστος είναι πολύ υψηλό, καθώς η ΕΕ στο σύνολό της χάνει σε ανταγωνιστικότητα, ενώ πλήττεται και η λειτουργία της ενιαίας αγοράς”.

Αυτά τονίζει σε συνέντευξή της στη βελγικη εφημεριδα L Echo η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία αναφέρει ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση επιβάλλει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στα κρατη μέλη που πλήττονται.

Σλοβακία: Οι μεταναστευτικές ροές πρέπει να αναχαιτιστούν

Εάν η Τουρκία και η Ελλάδα δεν καταφέρουν να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές, τότε οι ροές αυτές θα πρέπει να αναχαιτιστούν “σε μια άλλη γραμμή”, για παράδειγμα στην ΠΓΔΜ, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα του, ο Φίτσο επισκέφθηκε σήμερα τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για να συνομιλήσει με τους 25 Σλοβάκους αστυνομικούς που συμμετέχουν στους συνοριακούς ελέγχους, βοηθώντας τους συναδέλφους τους της ΠΓΔΜ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος