Η ακροδεξιά Vox για πρώτη φορά συμμετέχει σε τοπική κυβέρνηση στην Ισπανία

Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση στην Ισπανία, σε τοπική κυβέρνηση συμμετέχει και το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Πρόκειται για την περιοχή Καστίγια και Λεόν η οποία στις πρόσφατες εκλογές της ανέδειξε πρώτο κόμμα το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία. Οι διαπραγματεύσεις με το ακροδεξιό κόμμα Vox οδήγησαν σε συγκυβέρνηση με την αντιπροεδρία να περνά στα χέρια της Vox καθώς επίσης και τρία ακόμα τοπικά υπουργεία.

«Αυτή η κυβέρνηση θα έχει πολλούς εχθρούς, είναι ένας καλός λόγος για να την υπερασπιστούμε εδώ σήμερα», προέτρεψε ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, επικεφαλής της Vox σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος παρακολούθησε από το βήμα πώς οι θέσεις του έχουν διαποτίσει το πρόγραμμα του νέου πρόεδρου της περιοχής Αλφόνσο Φερνάντεθ Μανιουέκο.

Το κόμμα Vox είναι τρίτη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα Vox είναι τρίτη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο με 52 έδρες επί συνόλου 350. Ήδη στηρίζει τις τοπικές κυβερνήσεις της Αυτονομίας της Μαδρίτης και της Ανδαλουσίας χωρίς όμως να καταλαμβάνει θέσεις στα τοπικά υπουργεία.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια θα είναι η στάση σε σχέση με την ακροδεξιά Vox, του νέου προέδρου του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό ο οποίος εξελέγη σχεδόν παμψηφεί από το πρόσφατο έκτακτο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος μετά την εκπαραθύρωση του Πάμπλο Κασάδο.

Ο Φεϊχό ο οποίος ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, επί τρεις θητείες υπήρξε επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Γαλικίας με απόλυτη πλειοψηφία και είχε καταφέρει σχεδόν να εξαφανίσει το ακροδεξιό κόμμα, το οποίο ήταν χωρίς εκπροσώπηση στο τοπικό κοινοβούλιο.

Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος