Η Ε.Ε “παγκόσμιος ηγέτης” στην παραγωγή εμβολίων μέχρι το τέλος του χρόνου

Η Ευρώπη αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς 52 εργοστάσια σε όλη την ήπειρο θα συμμετέχουν στη διαδικασία, δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Ο Μπρετόν δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη αναμένεται να έχει εμβολιάσει το καλοκαίρι, πιθανόν γύρω στα μέσα Ιουλίου, αρκετούς ανθρώπους για να επιτευχθεί ένα επίπεδο «συλλογικής ανοσίας».

Μέχρι το τέλος της χρονιάς η Ευρώπη αναμένεται ότι θα έχει την ικανόηττα να παράγει από δύο έως τρία δισεκατομμύρια δόσεις, δήλωσε ο επίτροπος από το εργοστάσιο στη Βαρκελώνη της φαρμακευτικής εταιρείας Reig Jofre, η οποία θα παράγει το εμβόλιο της Johnson & Johnson εναντίον του κορονοϊού κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Σύνοδος Ε.Ε :«Ανέβηκαν οι τόνοι για τις εξαγωγές εμβολίων»

Στον απόηχο των δηλώσεων Μακρόν για άτολμη έναρξη των εμβολιασμών, η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Κορυφής των 27 ότι πλέον το ζήτημα είναι η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή εμβολίων.

Υπερασπιζόμενη το σχέδιο της Κομισιόν για μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι “η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων Covid-19 στον κόσμο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Ηνωμένου Βασιλείου για εμβολιαστικό «εθνικισμό», ως πρός τις εξαγωγές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε  την αργή έναρξη της διάθεσης εμβολίων στην Ευρώπη, με περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις να παρέχονται το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο έδειξαν ότι 360 εκατομμύρια δόσεις πρέπει να παραδοθούν στην ΕΕ από την BioNTech / Pfizer, τη Moderna, την Johnson & Johnson και την AstraZeneca (70 εκατομμύρια από 180 εκατομμύρια που είχαν υποσχεθεί αρχικά).

Το εμβόλιο της AstraZeneca  παραμένει στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου  καθώς και οι δύο πλευρές διεκδικούν την παραγωγή  από ένα εργοστάσιο στις Κάτω Χώρες που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι έχει επιδιώξει πολύ πιο αυστηρές συμβάσεις με προμηθευτές εμβολίων, ενώ οι Βρυξέλλες ζητούν τώρα από το Λονδίνο πιο δίκαιη μοιρασιά.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος