Η ΕΕ απονέμει στον «γενναίο» ουκρανικό λαό το βραβείο Ζαχάρωφ 2022

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ανακοίνωσε τον νικητή του βραβείου για το 2022 στην αίθουσα ολομέλειας του Στρασβούργου το απόγευμα της Τετάρτης (19/10), μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου (ο πρόεδρος και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων).

«Αυτό το βραβείο είναι για εκείνους τους Ουκρανούς που μάχονται. Για εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Για εκείνους που έχουν χάσει συγγενείς και φίλους. Για όλους εκείνους που στέκονται όρθιοι και αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν. Ξέρω ότι ο γενναίος λαός της Ουκρανίας δεν θα τα παρατήσει και ούτε εμείς θα τα παρατήσουμε», είπε η Μετσόλα.

Ο απρόκλητος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιο κόστος στον ουκρανικό λαό. Δεν αγωνίζονται μόνο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αλλά υπερασπίζονται επίσης την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες στα πεδία των μαχών «ενάντια σε ένα βάναυσο καθεστώς που επιδιώκει να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας, να αποδυναμώσει και να διαιρέσει την Ένωσή μας», ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

Η υποψηφιότητα υπογραμμίζει τις προσπάθειες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μαζί με τον ρόλο μεμονωμένων ατόμων, εκπροσώπων πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και κρατικών και δημόσιων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, της Yulia Pajevska, ιδρύτριας της ιατρικής μονάδας εκκένωσης «Άγγελοι της Τάιρα», της Oleksandra Matviychuk, δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προέδρου της οργάνωσης Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες, του Κινήματος Πολιτικής Αντίστασης Κίτρινη Κορδέλα και του Ivan Fedorov, δημάρχου της ουκρανικής πόλης Μελιτόπολη, η οποία βρίσκεται σήμερα υπό ρωσική κατοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος