Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αναστέλλει την αποστολή ExoMars

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Κατόπιν διήμερης συνεδρίασης στο Παρίσι, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αποφάσισε να αναστείλει την αποστολή ExoMars.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο στην ιστοσελίδα της, η ESA “ως διακυβερνητικός οργανισμός που έχει εξουσιοδοτηθεί να αναπτύσσει και να εφαρμόζει διαστημικά προγράμματα με πλήρη σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες, λυπούμεθα βαθύτατα για τα ανθρώπινα θύματα και τις τραγικές συνέπειες της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Αν και αναγνωρίζει τον αντίκτυπο της επιστημονικής εξερεύνησης του διαστήματος, η ESA ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τα κράτη μέλη της”.

“Το κυβερνών συμβούλιο της ESA”, τονίζει το ανακοινωθέν, “αξιολόγησε την κατάσταση που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία σχετικά με το ExoMars και ομόφωνα α) αναγνώρισε την παρούσα αδυναμία υλοποίησης της συνεχιζόμενης συνεργασίας με τη (Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία) Roscosmos στην αποστολή του rover ExoMars με εκτόξευση το 2022 και έδωσε εντολή στον Γενικό Διευθυντή της ESA να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αναστείλει ανάλογα τις δραστηριότητες συνεργασίας, και β) εξουσιοδότησε τον Γενικό Διευθυντή της ESA να πραγματοποιήσει μια βιομηχανική μελέτη ταχείας πορείας για τον καλύτερο προσδιορισμό των διαθέσιμων επιλογών για μια μελλοντική πορεία υλοποίησης της αποστολής του rover ExoMars”.

“Ως εκ τούτου”, συνεχίζει, “ο Γενικός Διευθυντής της ESA ξεκίνησε μια αξιολόγηση σχετικά με πιθανές εναλλακτικές υπηρεσίες εκτόξευσης για αυτές τις αποστολές, η οποία θα περιλαμβάνει επανεξέταση των πρώτων πτήσεων εκμετάλλευσης Ariane 6 (…) συμπεριλαμβανομένων των διαστημικών σκαφών που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για εκτόξευση του Soyuz από το Kourou, θα υποβληθεί στα κράτη μέλη”.

Σχετικά με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αυτό θα συνεχίζει να λειτουργεί “ονομαστικά”, ενώ για το μέλλον “ο Γενικός Διευθυντής σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου τις επόμενες εβδομάδες για να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για λήψη απόφασης από τα κράτη μέλη”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος