Η Ισπανία δεσμεύεται να στηρίξει με κάθε τρόπο τους Ουκρανούς πρόσφυγες

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Το θέμα της στήριξης των Ουκρανών προσφύγων, τέθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ισπανική κυβέρνηση μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρει τα εξής: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί την άφιξη στην Ε. Ε. εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Επίσης, η έναρξη του πολέμου εμποδίζει την επιστροφή στην Ουκρανία πολλών Ουκρανών που διαμένουν στη χώρα μας (επί του παρόντος 114.000).

Η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει απαθής στη δραματική κατάσταση του ουκρανικού πληθυσμού που εγκαταλείπει τη χώρα του ή δεν μπορεί να επιστρέψει σε αυτήν λόγω του πολέμου. Είναι η στιγμή να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό. Η εξωτερική μας πολιτική, προσανατολισμένη στην προστασία των προσφύγων, απαιτεί από εμάς να λάβουμε εξαιρετικά μέτρα μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, προβαίνουμε σε Θεσμική Διακήρυξη αλληλεγγύης προς τους πολίτες της Ουκρανίας:

Εν όψει της τρέχουσας ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία, και των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών Ουκρανών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, η ισπανική κυβέρνηση δηλώνει τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή της για υποστήριξη του ουκρανικού λαού και δεσμεύεται να διασφαλίσει την ευημερία και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, τόσο των Ουκρανών πολιτών που διαμένουν στην Ισπανία, καθώς και όσους ενδέχεται να φτάσουν εδώ τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση αναλαμβάνει να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την ενδεχόμενη χορήγηση προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής προσφύγων και να λάβει μέτρα για την προώθηση της δίκαιης προσπάθειας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. να φιλοξενήσουν τέτοια άτομα και να αναλάβουν τις συνέπειες της φιλοξενίας τους.

Όσον αφορά τους Ουκρανούς πολίτες που ζουν στην Ισπανία, θα εγκριθούν όποια μέτρα είναι απαραίτητα προκειμένου να εγγυηθούμε ότι μπορούν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας, να έχουν πρόσβαση τόσο στο υγειονομικό όσο και στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και της αντίστοιχης κοινωνικής πρόνοιας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος