Η Βουλγαρία αναμένει από τη Βόρεια Μακεδονία να αλλάξει το σύνταγμά της πριν από τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ

Η Βουλγαρία αναμένει από τα Σκόπια συνταγματικές εγγυήσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ σε συνάντηση με πρεσβευτές της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική Euractive, ο Ράντεφ επεσήμανε ότι η Βουλγαρία αναμένει κατανόηση, αλληλεγγύη και στήριξη από τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας. Επί μήνες, ο Ράντεφ επέμενε να αλλάξουν τα Σκόπια το σύνταγμα ώστε να συμπεριληφθούν οι Βούλγαροι και άλλες εθνοτικές μειονότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 120.000 κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας έχουν βουλγαρικά διαβατήρια.

«Η Βουλγαρία εργάζεται ενεργά και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της στα Δυτικά Βαλκάνια ως το πιο σίγουρο μέτρο για τη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της οικονομικής προόδου της περιοχής μας», δήλωσε ο Ράντεφ.

«Ως εκ τούτου, η Σόφια αναμένει να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στο διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία, τόσο στον τομέα της οικονομίας και των συνδέσεων όσο και σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά διμερή ζητήματα», είπε ο Ράντεφ στους πρεσβευτές, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Ο Ράντεφ επεσήμανε ότι μεταξύ των άλυτων πολιτικών ζητημάτων είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας, η ενίσχυση του νόμου για τη ρητορική μίσους και η παραβίαση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι «αν αφήσουμε αυτά τα ζητήματα στην άκρη θα επιβραδύνει την πρόοδο στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρόεδρο, η εντατικοποίηση του διαλόγου με τη Βόρεια Μακεδονία είναι θετικό σημάδι, αλλά η Βουλγαρία, πρόσθεσε, δεν αναμένει νέες διαβεβαιώσεις, αλλά συνταγματικές εγγυήσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας πριν από τις ενταξιακές συνομιλίες των Σκοπίων με την ΕΕ.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, 09.02.2022

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος