Η Βρετανική κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιήσει το Channel 4 πριν τις επόμενες εκλογές για τουλάχιστον 1 δισ. λίρες

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί ότι η δημόσια ιδιοκτησία του έγκυρου ενημερωτικού καναλιού «το κρατά πίσω», ενώ την ίδια στιγμή τα «απογοητευμένα» αφεντικά της τηλεόρασης υπαινίσσονται ότι μπορεί να παλέψουν για να διατηρήσουν το δημόσιο προφίλ του.

Μετά από διαβούλευση, οι υπουργοί αποφάσισαν ότι, παρόλο που το Channel 4 ως επιχείρηση έχει επί του παρόντος καλές επιδόσεις, η κρατική ιδιοκτησία το εμποδίζει μπροστά σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

Εκπρόσωπος του καναλιού είπε ότι ήταν «απογοητευμένος» με την απόφαση, αλλά θα «συνεχίσει να συνεργάζεται» με την κυβέρνηση για τη διαδικασία «να διασφαλίσει ότι το Channel 4 θα συνεχίσει να παίζει το μοναδικό του ρόλο στη δημιουργική οικολογία και την εθνική ζωή της Βρετανίας».

Η δήλωση του καναλιού ανέφερε: «Με περισσότερες από 60.000 υποβολές στη δημόσια διαβούλευση της κυβέρνησης, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η σημερινή ανακοίνωση έγινε χωρίς να αναγνωριστούν επισήμως οι σημαντικές ανησυχίες δημοσίου συμφέροντος που έχουν τεθεί.»

«Το κανάλι 4 έχει συνεργαστεί καλή τη πίστη με την κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης, δείχνοντας πώς μπορεί να συνεχίσει να αναθέτει αγαπημένα προγράμματα από τον ανεξάρτητο τομέα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Προγράμματα που αντιπροσωπεύουν και αναδεικνύουν κάθε πτυχή της βρετανικής ζωής ενώ αυξάνουν τη συνεισφορά του στην κοινωνία, διατηρώντας το παράλληλα στην ιδιοκτησία του κοινού.

Πρόσφατα, το Channel 4 παρουσίασε στο DCMS (Υπουργείο Πολιτισμού , ΜΜΕ , Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ) μια πραγματική εναλλακτική λύση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση η οποία θα διασφάλιζε τη μελλοντική του χρηματοπιστωτική σταθερότητα, επιτρέποντάς του να κάνει πολύ περισσότερα για το βρετανικό κοινό, τις δημιουργικές βιομηχανίες και την οικονομία, ιδιαίτερα εκτός Λονδίνου.

“Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ο οργανισμός έχει μόλις δύο χρόνια σε μια σημαντική δέσμευση να ενισχύσει τον αντίκτυπό του στα έθνη και τις περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου.” αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει :

«Η πρόταση για ιδιωτικοποίηση του Channel 4 θα απαιτήσει μακρά νομοθετική διαδικασία και πολιτική συζήτηση. Φυσικά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το DCMS (Υπουργείο Πολιτισμού , ΜΜΕ , Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ) την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το Channel 4 θα συνεχίσει να παίζει το μοναδικό του ρόλο στη δημιουργική οικολογία και την εθνική ζωή της Βρετανίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Channel 4, Aλέξ Μάχον, αμφισβήτησε προηγουμένως τη «λογική» πίσω από μια τέτοια κίνηση και εάν η ιδιωτικοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα θα βοηθούσε στις προσπάθειες για «ανέβασμα» εκτός Λονδίνου.

Σε ένα εσωτερικό email προς το προσωπικό, είπε ότι προτεραιότητά είναι «να φροντίζει όλους εσάς και το υπέροχο πνεύμα του Channel 4».

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η σημερινή ηγεσία του καναλιού δεν θα έμενε ανενεργή χωρίς να δώσει μάχη.

Ο Αλεξ Μάχον πρόσθεσε :«Στη δέσμευσή μας με την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης περιόδου προβληματισμού της, έχουμε προτείνει ένα όραμα για τα επόμενα 40 χρόνια, το οποίο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις επιτυχίες των πρώτων 40.

«Αυτό το όραμα είχε τις ρίζες του στη συνεχιζόμενη δημόσια ιδιοκτησία και βασίστηκε στην τεράστια δημόσια αξία που έχει προσφέρει αυτό το μοντέλο μέχρι σήμερα και στην ευκαιρία να προσφέρει πολλά περισσότερα στο μέλλον.

«Η δουλειά μας είναι να προσφέρουμε το καλύτερο σε ό,τι μας αναθέτει το Κοινοβούλιο να κάνουμε, και εάν ή όταν αυτό αλλάξει, τότε είμαι βέβαιος ότι αυτός ο απίστευτος οργανισμός θα ανταποκριθεί με την αστείρευτη ενέργεια που ανέκαθεν επέδειξε για την επιδίωξη των στόχων του και της αποστολής του.

Θα υπάρξει τώρα μια μακρά διαδικασία καθώς μπορεί να χρειαστούν 18 μήνες ή περισσότεροι για να περάσει η απαιτούμενη νομοθεσία από τη Βουλή των Κοινοτήτων και μετά από τους Λόρδους.

“Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με το DCMS , την Κυβέρνηση, και με τους υποστηρικτές μας σε ολόκληρο τον κλάδο για να διατυπώσουμε τα επιχειρήματα που θα διασφαλίζουν ότι το Channel 4 μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει τις αρμοδιότητές του.” υποστηρίζει η ανακοίνωση του καναλιού

Η υπουργός Πολιτισμού Nαντίν Ντόρις έγραψε στο Twitter: «Το κανάλι 4 δικαίως κατέχει μια αγαπημένη θέση στη βρετανική ζωή και θέλω να παραμείνει έτσι. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κρατική ιδιοκτησία εμποδίζει το Channel 4 να ανταγωνίζεται με κολοσσούς ροής όπως το Netflix και η Amazon. Μια αλλαγή ιδιοκτησίας θα δώσει στο Channel 4 τα εργαλεία και την ελευθερία να ανθίσει και να ευδοκιμήσει ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός

φορέας για πολύ στο μέλλον. Θα παρουσιάσω το μελλοντικό σχέδιο για το Channel 4 σε Λευκή Βίβλο σε εύθετο χρόνο.

Ο Λόρδος Gilbert, πρόεδρος της επιτροπής, είπε: «Είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μια οριστική άποψη για την ιδιοκτησία του Channel 4 χωρίς να κατανοήσουμε το μελλοντικό τοπίο της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης».

Η έκθεση, με τίτλο The Future Of Channel 4, ανέφερε ότι η συζήτηση για το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού ήταν «δυαδική» μεταξύ της ιδιωτικοποίησης και του status quo.

Η επιτροπή είπε ότι τόσο οι κίνδυνοι όσο και οι ευκαιρίες πρέπει να «ζυγιστούν», ανάλογα με το πόσο πρόθυμη είναι η κυβέρνηση να προστατεύσει την αποστολή δημόσιας υπηρεσίας του Channel 4 και τη συμβολή του στις δημιουργικές βιομηχανίες ως μέρος οποιασδήποτε πιθανής πώλησης.

Ο Λόρδος Gilbert είπε: «Χαιρετίζουμε την ειλικρίνεια της κυβέρνησης και του Channel 4 στην αναζήτηση του ισχυρότερου μέλλοντος για το όνομα του οργανισμού .Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του Channel 4 θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις δυνατότητες για την επίτευξη αυτού του στόχου, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης.

Η επιτροπή συνιστά ότι, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, ο ρόλος του Channel 4 στην υποστήριξη μικρών, μεσαίων, διαφορετικών και περιφερειακών εταιρειών παραγωγής πρέπει να ενισχυθεί, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα συμφέροντα μεγάλων, καθιερωμένων εταιρειών παραγωγής δεν υπερισχύουν της βιωσιμότητας του καναλιού.

Ο Λόρδος Gilbert πρόσθεσε: «Η επερχόμενη Λευκή Βίβλος της κυβέρνησης πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή της σχετικά με την ιδιοκτησία του Channel 4 σε σχέση με ένα σαφές και επιτακτικό όραμα για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος