ΗΠΑ: Ανάληψη ευθύνης και για την εισβολή τανκ στο νοσοκομείο της Κουντούζ

Μετά την «ανάληψη ευθύνης» για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, η Ουάσιγκτον παραδέχθηκε ότι Αμερικανοί επέβαιναν στο άρμα μάχης που έριξε την πύλη του νοσοκομείου.

Απαντώντας στην καταγγελία της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF) ότι το τεθωρακισμένο άρμα μάχης εισέβαλε στο χώρο του νοσοκομείου, προκάλεσε ζημιές και ψυχική οδύνη ενώ πιθανότατα κατέστρεψε και αποδεικτικά στοιχεία, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Τζεφ Ντέιβις δήλωσε:

«Πρόκειται για αφγανικό ερπυστριοφόρο που στις 15 Οκτωβρίου μετέφερε Αμερικανούς και Νατοϊκούς εμπειρογνώμονες, με αποστολή να εξετάσουν τη δομική ακεραιότητα του κτιρίου μετά τον βομβαρδισμό του κατά την αμερικανική επιδρομή της 3ης Οκτωβρίου».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου πρόσθεσε ότι « λανθασμένα παραβιάστηκε η πύλη καθώς νόμιζαν ότι το νοσοκομείο είχε εκκενωθεί».

Αξιωματούχοι της MSF χαρακτήρισαν τον βομβαρδισμό έγκλημα πολέμου και ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για την αμερικανική αεροπορική επιδρομή που διήρκεσε  μια ώρα και έφερε το θάνατο σε τουλάχιστον 22 άτομα, προσωπικό και ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ο αμερικανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκε «ενώ διεξάγονταν σφοδρές μάχες μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των ισλαμιστών Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει για σύντομο διάστημα την Κουντούζ, στη μεγαλύτερή τους νίκη στα 14 χρόνια του πολέμου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος