ΗΠΑ: «Αποδείξεις» ότι η Ρωσία σχεδιάζει προβοκάτσια για εισβολή στην Ουκρανία

Tο Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της Washington Post και άλλων εφημερίδων ότι η Ρωσία ετοιμάζει δολιοφθορά ώστε να δοθεί αφορμή για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε: «Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να γυρίσει ένα πολύ βίαιο προπαγανδιστικό βίντεο, που θα έδειχνε πτώματα και ηθοποιούς σε ρόλο πενθούντων, καθώς και εικόνες από χώρους που καταστράφηκαν από ουκρανικά και δυτικά στρατιωτικά μέσα».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι δημοσιοποιούνται αυτές τις πληροφορίες για να εκθέσουν «το εύρος των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία ως ανάχωμα ώστε να μην συνεχίσει αυτήν την επικίνδυνη εκστρατεία».

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει (η Ρωσία), αλλά ξέρουμε ότι είναι μια υπό εξέταση επιλογή» ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζόναθαν Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Ορόσημο η 10η Φεβρουαρίου για Ρωσία και Λευκορωσία»

Μάλιστα η Washington Post υπενθυμίζει ότι ρωσικά στρατεύματα «συρρέουν στη γειτονική Λευκορωσία, η οποία μοιράζεται σύνορα 674 μιλίων με την Ουκρανία, καθώς ο δεύτερος γύρος στρατιωτικής άσκησης ξεκινά στις 10 Φεβρουαρίου.

Στρατιωτικοί αναλυτές ανησυχούν ότι οι ασκήσεις θα μπορούσε να είναι τέχνασμα για να τοποθετηθούν οι ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας.

Το ΝΑΤΟ ήδη έκρουσε κώδωνα για την συγκέντρωση 30.000 Ρώσων στρατιωτών στη Λευκορωσία με πρόσχημα τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ρωσική ανάπτυξη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πράξεις  δολιοφθοράς εναντίον φιλορώσων ανταρτών;

Aπό τα μέσα Ιανουαρίου Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει γι αυτό που ονομάζουν «επιχείρηση ψευδούς σημαίας»,  που έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με επίθεση ενδεχομένως  σε ρωσόφωνους στην Ουκρανία ως δικαιολογία για να μπουν μέσα».

Με οργή αντέδρασε η Μόσχα στην απόφαση Μπάιντεν να ενισχύσει τις αμερικανικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη. Το Κρεμλίνο  μιλά για «καταστροφική και αδικαιολόγητη κίνηση».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος διαμηνύει ότι «όσο o πρόεδρος Πούτιν εξακολουθεί να ενεργεί επιθετικά, θα διαβεβαιώνουμε τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους μας στην ανατολική Ευρώπη ότι είμαστε εκεί και ότι το άρθρο 5 αποτελεί ιερή υποχρέωση.»

2.000 Αμερικανοί στρατιώτες προς Ανατολάς

Δύο χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες από δύο αερομεταφερόμενες μεραρχίες θα μεταφερθούν από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας. 1.700 θα φτάσουν στην Πολωνία και 300 στη Γερμανία, ενώ μονάδα χιλίων στρατιωτών θα μεταφερθεί από τη Γερμανία στη Ρουμανία.

Στην Αδριατική βρίσκεται το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν,  ενώ αμερικανικά μαχητικά έφτασαν τις προηγούμενες μέρες και στην Εσθονία. Σε επιφυλακή είναι επιπλέον 8.500 στρατιώτες.

Ταυτόχρονα η Ρωσία κάνει τη δική της επίδειξη δύναμης ενισχύοντας το οπλοστάσιό της στη Λευκορωσία με τους πυραύλους s-400.

Προμηθευτής drone στην Ουκρανία η Τουρκία

Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να προσπαθεί να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ταξιδεύοντας στο Κίεβο.

Ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Άγκυρα που θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που έχει όμως αγοράσει τους ρωσικούς S-400, προμηθεύει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη drone την Ουκρανία, εξοργίζοντας το Κρεμλίνο- από την άλλη, οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι στενές και περίπλοκες: εξαρτάται από το ρωσικό αέριο ενώ οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για την τουρκική οικονομία.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος