ΗΠΑ: Εντός 72 ωρών θα εξακριβωθεί εάν η Βόρεια Κορέα έκανε πυρηνική δοκιμή με βόμβα υδρογόνου – Παγκόσμια η κατακραυγή

Τρία αμερικανικά αεροσκάφη, που συλλέγουν οπτικά και ηλεκτρονικά δεδομένα από βαλλιστικούς στόχους, απογειώθηκαν από την αμερικανική αεροπορική βάση στην Οκινάουα της νότιας Ιαπωνίας , με προφανή αποστολή να εξακριβωθεί εάν τελικά η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Η ισχύς της νέας δοκιμής ήταν παραπλήσια με εκείνη που πραγματοποιήθηκε από τη χώρα το 2013,  σύμφωνα με τον Lassina Zerbo, διευθυντή του Οργανισμού  Πλήρους Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO), ο οποίος διευκρίνισε ότι η τρέχουσα δοκιμή ισοδυναμεί με σεισμό λίγο κάτω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η αναμονή για επιβεβαίωση της πυρηνικής δοκιμής μπορεί να διαρκέσει έως 72 ώρες,  ενώ αναμένεται ανακοίνωση και από τους σταθμούς παρακολούθησης  στη Ρωσία και την Ιαπωνία, όπου εικάζεται ότι μεταφέρθηκαν  σωματίδια από την έκρηξη.

Η κατακραυγή είναι παγκόσμια και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προωθεί νέες σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, αποφάσισαν ομόφωνα να αρχίσουν να εργάζονται για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων, όταν εξακριβωθεί η σοβαρότητα της απειλής.

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε την Τετάρτη ότι ήταν επιτυχής η πρώτη δοκιμή  βόμβας υδρογόνου, που σημαίνει ότι σύντομα θα μπορεί να έχει πυρηνικούς πυραύλους με εμβέλεια πληγμάτων ως τα ηπειρωτικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζον Ερνεστ , οι  ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι η Βόρεια Κορέα δοκίμασε  πυρηνική βόμβα, αλλά επιδιώκουν τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων. Σε προηγούμενη ανακοίνωση ωστόσο από την Ουάσιγκτον, αναφερόταν ότι οι αρχικές αναλύσεις “δεν επαληθεύουν  τον ισχυρισμό του βορειοκορεατικού καθεστώτος για  επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.”

Η Ιαπωνία τόνισε ότι δεν θα ανεχτεί  ούτε προκλήσεις ούτε  απειλές  από τη Βόρεια Κορέα , ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας,  όπου σταθμεύουν 25.000 Αμερικανοί στρατιώτες, προειδοποίησε ότι ο βορράς της κορεατικής χερσονήσου θα πληρώσει το τίμημα.

Σε στάση αναμονής η Ρωσία απήθυνε έκκληση  για αυτοσυγκράτηση.

Στην στάση της Κίνας εστιάζουν ιδιαίτερα, διεθνείς αναλυτές επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο είναι ο στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας , εξασφαλίζοντας το ήμισυ της διεθνούς βοήθειας στη χώρα, όπου ο πληθυσμός φέρεται να λιμοκτονεί υπό το βάρος της διεθνούς απομόνωσης.

Στις οκτώ χώρες , που από το 1945 έχουν πραγματοποιήσει 2.055 πυρηνικές δοκιμές προστέθηκε η Βόρεια Κορέα, με τέσσερις πυρηνικές δοκιμές, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post.

ΠΗΓΗ :ΑΠΕ ,ABC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος