ΗΠΑ-Κίνα: Οξύνονται οι σχέσεις των δύο χωρών από τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός προορίζεται για «να διατηρήσει και βελτιώσει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας».

Αποτέλεσμα τις πώλησης ήταν, οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας να  έχουν οξυνθεί, καθώς το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα σχέδια των ΗΠΑ για πώληση όπλων στην Ταϊβάν.

Η Κίνα είπε ότι βλέπει την κίνηση ως παραβίαση της κυριαρχίας και της ασφάλειας της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζhάο Lijian δήλωσε ότι η Κίνα θα λάβει μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας.

«Η Κίνα απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν την αρχή των τριών κοινών σινο-αμερικανικών συμφωνιών και να σταματήσει  τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Επίσης  να διακόψει τους στρατιωτικούς δεσμούς με την Ταϊβάν.

Η Κίνα δια του Zhao Lijian, προειδοποίησε ότι θα αναλάβει νόμιμα και άμεσα μέτρα για να υπερασπίσει με αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας», σύμφωνα με το Reuters.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Οι εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν, την περιοχή που χωρίζει το νησί από την Κίνα, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το Πεκίνο συνεχώς στέλνει αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν και διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της Κίνας και η «επανένωση» με το νησί έχει γίνει σημαντικό ζήτημα για τον κινέζο πρόεδρο.

Nga:Euronews Albania

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευάγγελου  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος