ΗΠΑ-Κίνα σκληραίνουν τη στάση τους κατά της Βόρειας Κορέας

Προσχέδιο απόφασης το οποίο επεκτείνει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η πρέσβης Σαμάνθα Πάουερ θα καταθέσει για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα προσχέδιο απόφασης κυρώσεων, αντιδρώντας στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο, αλλά και στην πρόσφατη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου,» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός εκπρόσωπος Τύπου Κούρτις Κούπερ. «Αναμένουμε ότι θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά με το Συμβούλιο Ασφαλείας, αντιδρώντας στις τελευταίες σειρές δοκιμών που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση του προγράμματος του πυρηνικού της, οπλοστασίου,» τόνισε ο Κούπερ.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει μια «σθεναρή και ενιαία» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας. Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Σούζαν Ράις, και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον εκτίμησαν ότι η αντίδραση αυτή θα λάβει τη μορφή μιας «απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πηγαίνει πιο μακριά από τις προηγούμενες αποφάσεις» του σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Οι δύο συνομιλητές «συμφώνησαν στο ότι δεν αποδέχονται η Βόρεια Κορέα να γίνει ένα κράτος που θα διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο».

Σε ακόμη μια ένδειξη προόδου στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να λάβει μέρος σε μια σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια το διήμερο 31ης Μαρτίου-1ης Απριλίου.

(Η φωτογραφία από τις πρόσφατες διαδηλώσεις ακτιβιστών στη Νότια Κορέα κατά του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ. Πηγή: EPA)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος