ΗΠΑ: Μείωση πληθωρισμού εντός του έτους αναμένει ο Τζο Μπάιντεν

Την έναρξη μείωσης του πληθωρισμού αυτή τη χρονιά, αναμένει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καθώς,  όπως δήλωσε, ξεκαθαρίζει η κατάσταση με τα προβλήματα που προέκυψαν στις αλυσίδες εφοδιασμού, τονίζοντας επίσης, ότι η κυβέρνησή του παρέχει ήδη βοήθεια για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν υπό το «φως» νέων στοιχείων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά τα τελευταία 40 χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στο NBC News ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της έλλειψης των μικροκυκλωμάτων, που προκάλεσαν την αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων την προηγούμενη χρονιά, αρχίζουν να αποδίδουν.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή «θα αρχίσει να μειώνεται καθώς προχωράει η χρονιά», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Στο μεταξύ, θα κάνω οτιδήποτε περνάει από το χέρι μου για να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τους περισσότερους ανθρώπους στα σπίτια τους».

Ο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα σε εκδήλωση στη Βιρτζίνια ότι οι προβλέψεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «Build Back Better» θα βοηθήσουν στη μείωση των τιμών για τις αμερικανικές οικογένειες. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει δαπάνες περίπου 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και προβλέψεις για κοινωνικές δαπάνες και δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ είναι στάσιμο στο Κογκρέσο. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι τμήματα του νομοσχεδίου και όχι το σύνολό του θα μπορούσε να ψηφιστεί.

Οι τιμές των μετοχών στο αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισαν χαμηλότερα χθες, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία των τιμών καταναλωτή που ενίσχυσαν τους φόβους για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι τιμές καταναλωτή το προηγούμενο δωδεκάμηνο και μέχρι τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 7,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών από το Φεβρουάριο του 1982, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ο υψηλός πληθωρισμός, αλλά και η κούραση από τη συνεχιζόμενη πανδημία, έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του Μπάιντεν, προκαλώντας ανησυχία στους Δημοκρατικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ,Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος