ΗΠΑ: Νέος πύραυλος από ανακύκλωση σε “ιστορική” εκτόξευση

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Ιουνίου, η δεύτερη ιδιωτική προσπάθεια κατάκτησης του διαστήματος στέφθηκε με επιτυχία.

Ο νέος πύραυλος SpaceX, ο πρώτος που κατασκευάστηκε από ανακύκλωση, εκτοξεύτηκε από την αεροπορική βάση της Καλιφόρνιας στις 03:29 ώρα Ελλάδας. Λίγα λεπτά αργότερα κι αφού τέθηκαν σε τροχιά 11 δορυφόροι που μεταφέρονταν, η βάση του πυραύλου, η ρουκέτα Falcon 9, σχημάτισε μια πύρινη καμπύλη στον ουρανό, επιστρέφοντας στη Γη, σε απόσταση μόλις 9,5 χιλιομέτρων από το σημείο εκτόξευσης.

Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Space Exploration Technologies (SpaceX), με έδρα την Καλιφόρνια και διευθυντή τον επιχειρηματία και μεγιστάνα του Διαδικτύου Elon Musk, θριαμβολογεί ήδη ότι « έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία πυραύλων με χαμηλότερο κόστος , λιγότερα απόβλητα και υλικά ανακύκλωσης προερχόμενα κυρίως από παλιά αεροπλάνα». ΗΠΑ: Νέος πύραυλος από ανακύκλωση σε “ιστορική” εκτόξευση
Σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση ο πύραυλος SpaceX έφτασε σε ύψος 125 μιλίων (200 χιλιόμετρα), και αφού έθεσε σε τροχιά το ωφέλιμο φορτίο των 11 δορυφόρων για λογαριασμό της παγκόσμιας εταιρείας επικοινωνιών Orbcomm, προσγειώθηκε «όρθιος» (κατακόρυφα) και άθικτος.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ η NASA απέστειλε συγχαρητήρια για το κατόρθωμα της κάθετης προσεδάφισης, ενεργοποιώντας ουσιαστικά το συμβόλαιο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει υπογράψει η SpaceX με τη NASA ώστε να αναλάβει τις πτήσεις ανεφοδιασμού των αστροναυτών που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Μόλις πριν από έξι μήνες, μια καταστροφική έκρηξη σημάδεψε την πρώτη δοκιμή του Falcon 9, περίπου δύο λεπτά μετά την εκτόξευση του.

ΠΗΓΗ: Yahoo, ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος