ΗΠΑ: Προκαλεί ο Τράμπ με απονομή χάριτος σε «εγκληματικές» προσωπικότητες

Αγανάκτηση στις τάξεις των Δημοκρατικών και όχι μόνο προκαλεί μια σειρά πράξεων επιείκειας και απονομής χάριτος από τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε προσωπικότητες που ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς, πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα αλλά και πρώην πράκτορες ασφαλείας που καταδικάστηκαν επειδή σκότωσαν άμαχους Ιρακινούς.

Ο Λευκός Οίκος έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα κατάλογο που περιλαμβάνει τα ονόματα τριάντα προσώπων, μεταξύ αυτών είναι ο Πολ Μάναφορτ, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016 και ο Ρότζερ Στόουν, άλλοτε σύμβουλος και προσωπικός φίλος του μεγιστάνα. Οι δυο τους είχαν απασχολήσει την έρευνα για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ το 2016.

Ο νέος κατάλογος δόθηκε μία ημέρα έπειτα από εκείνον με τα ονόματα 15 προσώπων στα οποία ο πρόεδρος απέμεινε χάρη και άλλων πέντε στα οποία έδειξε επιείκεια. Ανάμεσά τους, τέσσερις πρώην υπάλληλοι της διαβόητης ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Blackwater, που είχαν καταδικαστεί για τη σφαγή 14 αμάχων το 2007 στη Βαγδάτη.Το μακελειό είχε προκαλέσει παγκόσμια αγανάκτηση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος κατηγορείται πως για ακόμη μια φορά καταχράται το δικαίωμά του να απονέμει χάρη, όπως εξάλλου συνέβη στα τέλη Νοεμβρίου, όταν έδωσε χάρη στον Μάικλ Φλιν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που καταδικάστηκε κι αυτός στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία.

«Ο Τραμπ μόλις έδωσε χάρη σε άλλο ένα τσούρμο κακοποιών από τη συμμορία του», εξεμάνη μέσω Twitter ο τεξανός βουλευτής των Δημοκρατικών Λόιντ Ντόγκετ.

Ο πατέρας του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού και συμβούλου του προέδρου, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο. Ο Τσαρλς Κούσνερ είχε καταδικαστεί σε διετή φυλάκιση για οικονομικές απάτες και άλλα αδικήματα. Πτυχή της υπόθεσης Κούσνερ είναι πως ο εισαγγελέας που του είχε ασκήσει την ποινική δίωξη η οποία οδήγησε στην καταδίκη του το 2004 ήταν ο Κρις Κρίστι, ο μετέπειτα κυβερνήτης της πολιτείας Νιού Τζέρζι και σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Ο Κρίστι φέρεται να έχει πει, σύμφωνα με το CNN, πως η υπόθεση ήταν από τις «πιο ειδεχθείς και αηδιαστικές» που χειρίστηκε στην καριέρα του. Ο Τσαρλς Κούσνερ ομολόγησε στη δίκη εκείνη πως έστησε σκευωρία σε βάρος του γαμπρού του, προσλαμβάνοντας μια ιερόδουλη για να κάνει σεξ μαζί του σε μοτέλ και κατόπιν στέλνοντας βίντεο της συνεύρεσής τους στη σύζυγο — την ίδια την αδερφή του.

Για μια μη κυβερνητική οργάνωση που μάχεται εναντίον της διαφθοράς, τους Πολίτες υπέρ της Ευθύνης και της Δεοντολογίας στην Ουάσινγκτον (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, CREW), «το μήνυμα του Τραμπ είναι ξεκάθαρο: η δικαιοσύνη δεν εφαρμόζεται αν μου ήσαστε πιστοί».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος