Ισπανία: Από το δράμα της πανδημίας στην επιστροφή στην κανονικότητα — Πλησιάζουν το 90% οι πλήρως εμβολιασμένοι

Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Το 88,7% του πληθυσμού άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο στην Ισπανία. Σε απόλυτους αριθμούς, πρόκειται για περίπου 37,5 εκατομμύρια από το σύνολο των 47 εκατομμυρίων πληθυσμού. Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση των εμβολιασμών, καθώς στην Ισπανία περίπου τα 10 εκατομμύρια είναι παιδιά από 0-12 ετών για τα οποία η Δημόσια Επιτροπή Υγείας θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Κι αυτό διότι ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού είναι πολύ χαμηλός και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο δείκτης επταημέρου έχει φθάσει τα 25,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και ο δείκτης των τελευταίων 14 ημερών βρίσκεται στα 51,6 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Την ίδια ώρα οι δείκτες αυτοί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η Ισπανία όμως έχει ήδη ξεπεράσει πέντε κύματα κορονοϊού, γι’ αυτό άλλωστε τόσο οι αρχές υγείας, τα ΜΜΕ αλλά και επίσημοι φορείς συνιστούν σύνεση, καθότι δεν υπάρχουν στεγανά στην μετάδοση. Είναι γεγονός ότι ήδη το ποσοστό ανοσίας πλησιάζει το 90% του πληθυσμού χάρη στην ταχύτητα των εμβολιασμών, στα νοσοκομεία παρατηρείται πλήρης αποσυμφόρηση και η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι συνήθως ελαφρά. Επιπλέον, το ποσοστό των αντιεμβολιαστών φθάνει μόλις το 4% — ποσοστό πολύ μικρό σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η εξήγηση του φαινομένου αποδίδεται κυρίως στο πρώτο κύμα κορονοϊού αλλά και το τρίμηνο καθολικό λοκντάουν που φόβισε πραγματικά στους Ισπανούς, οι οποίοι αμέσως μετά την έναρξη των εμβολιασμών όχι μόνο δεν αντιτέθηκαν στους εμβολιασμούς αλλά αντίθετα σχημάτιζαν ουρές προκειμένου να εμβολιαστούν. Όμως η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, αν και οι Ισπανοί δεν την αποχωρίζονται ούτε σε εξωτερικούς χώρους.

Δεν ισχύουν περιοριστικά μέτρα σε κανέναν τομέα της οικονομίας, ούτε σε θέατρα, κινηματογράφους, εστίαση ή αθλητικές εγκαταστάσεις, πλην της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα, στα νυχτερινά κλαμπ ή ντισκοτέκ επιτρέπεται να χορεύουν στις πίστες αλλά φορώντας μάσκα! Στα σχολεία, τα οποία δεν έκλεισαν ποτέ στην Ισπανία πλην του αρχικού τρίμηνου λοκντάουν, οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό μέσα στις τάξεις φορούν μάσκες.

Η Ισπανία μετρά 87.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια. Η πλειοψηφία των απωλειών σημειώθηκαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας, με τους ηλικιωμένους να αποτελούν τα περισσότερα θύματα. Για τον λόγο αυτό και ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός της τρίτης αναμνηστικής δόσης, αρχικά για τους άνω των 80 ετών, στη συνέχεια για τους άνω των 70 και σε λίγες ημέρες για για τους άνω των 60 ετών. Μέχρι αυτή την ώρα περίπου 1,3 εκατομμύρια Ισπανών έχουν δεχτεί και την τρίτη δόση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος