Ισπανία: Αύξηση ρεκόρ κατά 34,9% στο ρεύμα – Παρέμβαση της κυβέρνησης

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Κατά 34,9% αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα της Ισπανίας την τελευταία χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιούνται σήμερα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που έγινε ποτέ στη χώρα γεγονός που οδηγεί σε εκτόξευση του πληθωρισμού .

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει τον πλανήτη οδηγεί και στην επακόλουθη αύξηση των τιμών στην Ισπανία σε τουλάχιστον 221 προϊόντα και υπηρεσίες, σύμφωνα πάντα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο εκτοξεύτηκαν επίσης τον τελευταίο χρόνο κατά 20,9% και 18,5% αντίστοιχα.

Ο γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τοποθετήθηκε στο 3,3% τον περασμένο Αύγουστο το μάξιμουμ της τελευταίας δεκαετίας.

«Φρένο» της κυβέρνησης στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε ήδη από τον περασμένο Ιούνιο η ισπανική κυβέρνηση ήταν η μείωση της τιμής του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 21% στο 10% έως το τέλος του έτους, μέτρο το οποίο αποφασίστηκε να παραταθεί και για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Όπως είπε σε συνέντευξη του στην RTVE ο Ισπανός πρωθυπουργός: «Υπάρχουν εταιρείες ενέργειας που έχουν εξαιρετικά κέρδη αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν είναι αποδεκτό, επειδή είναι οφέλη που προέρχονται από την εξέλιξη της τιμής της ενέργειας». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «θα μειώσουμε τα εξαιρετικά οφέλη από τις εταιρείες ενέργειας, που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, για την κάλυψη του λογαριασμού φυσικού αερίου» προκειμένου να μειωθούν τα τιμολόγια του ρεύματος.

Τέλος ο Πέδρο Σάντσεθ εξήγησε ότι το σχέδιό του για να περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής περνά από τέσσερις άξονες: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας, μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων καταναλωτών, και μείωση στα επιπλέον κέρδη που έχουν ορισμένες εταιρείες ενέργειας για να τα μεταφέρουν στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Aκολούθως συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο και μετά ανακοινώθηκαν λεπτομερώς τα μέτρα που επιβάλει η κυβέρνηση στις εταιρίες ενέργειας προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές.

Μείωση 22% στο ηλεκτρικό ρεύμα και επιστροφή των υπερκερδών των εταιριών, αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση

Τη μείωση κατά 22% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος επιδιώκει η ισπανική κυβέρνηση με το νέο επείγον πρόγραμμα που παρουσίασε σήμερα μετά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Η ιστορικά υψηλή καταγραφή της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 34,9% σε διάστημα ενός έτους οδήγησε την κυβέρνηση στην εσπευσμένη παρέμβαση.

Το νέο πρόγραμμα που παρουσίασε η υφυπουργός της κυβέρνησης και υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση Τερέσα Ριβέρα αναμένει να ανακτήσει τουλάχιστον 2,6 δις ευρώ που χρεώθηκαν από τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Η χρέωση αυτή προκλήθηκε  λόγω της επίδρασης της αύξησης της τιμής φυσικού αερίου και τα 2,6 δις θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί η τιμή του ρεύματος. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι έως τον Μάρτιο του 2022 θα έχουν επιστραφεί τα 2,6 δις ευρώ από τις ηλεκτρικές εταιρίες.

“Το πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει 7 ακόμη άμεσα μέτρα προβλέπει την μείωση κατά 22% της τιμής του ρεύματος έως το τέλος του 2021, η οποία μαζί με την ήδη εφαρμοσμένη μείωση του ΦΠΑ από 21% σε 10% αλλά και η αφαίρεση μικρότερων φόρων οδηγούν συνολικά σε 30% μείωση”, όπως επισήμανε η υπουργός.

Τα επιπλέον 7 μέτρα (προσωρινά και μόνιμα) που ενέκρινε η κυβέρνηση αφορούν σε 10,5 εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς τα υπόλοιπα 17 εκ. νοικοκυριά έχουν ελεύθερη ταρίφα. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την μείωση από 5,11% του ειδικού φόρου ηλεκτρισμού σε 0,5%, την κατάργηση του φόρου αξίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον οποίο έχουν υποχρέωση οι εταιρίες αλλά τον περνούν έμμεσα στον λογαριασμό των πολιτών, δημοπρασίες αγοράς ενέργειας υπό την επίβλεψη του κράτους, προστασία των ευάλωτων οικονομικά οικογενειών και μικροεπιχειρήσεων στις οποίες απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος κ.α.

Με τις δηλώσεις τόσο του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, όσο και τις ανακοινώσεις της αρμόδιας υπουργού δεν άργησαν οι αντιδράσεις. Καταρχήν από το χρηματιστήριο και τις μετοχές των βασικών εταιριών ενέργειας που σημείωσαν πτώση (Endesa -2,5%, Iberdrola -1,3%; Solaria -1,1%, REE -0,5% και Naturgy -0,2%) αλλά και τις δηλώσεις των πολιτικών αντιπάλων του Σάντσεθ που τον κατηγόρησαν ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά.

Αντίθετα οι ενώσεις καταναλωτών υποδέχτηκαν πολύ θετικά τα νέα μέτρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος