Ισπανία : Η «Ιβηρική εξαίρεση» θα ισχύσει και στη βιομηχανία – Ανοίγουν 400 βιομηχανικές μονάδες

Array

Ανοίγουν ξανά 400 βιομηχανικές μονάδες από τις συνολικά 600 που είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω της υψηλής τιμής φυσικού αερίου μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντεθ.

Χθες βράδυ στη Γερουσία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι: «Θα εγκρίνουμε μια εξαίρεση για τις εγκαταστάσεις συμπαραγωγής σε βιομηχανίες με μεγάλη κατανάλωση φυσικού αερίου, επιτρέποντάς τους να καλύπτονται προσωρινά από τον ιβηρικό μηχανισμό». Παραμένοντας εκτός της ιβηρικής εξαίρεσης, αυτές οι βιομηχανίες είχαν πάψει να είναι ανταγωνιστικές. Την ανακοίνωση υποδέχτηκε πολύ θετικά ο Ισπανικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής (ACOGEN).

“Συμπαραγωγή” στη βιομηχανία αποκαλείται η δυνατότητα ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σε άλλες διεργασίες. Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από μηχανές παραγωγής ρεύματος, γνωστές και ως ηλεκτρογεννήτριες, διάφορων μεγεθών και δυναμικότητας. Το κοινό τους στοιχείο είναι ότι κατά την διαδικασία παραγωγής ρεύματος παράγουν ταυτόχρονα και κάποια σημαντική θερμική ενέργεια, είτε μέσω των καυσαερίων τους είτε μέσω των κυκλωμάτων ψύξης τους.

Εκμεταλλευόμενοι αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες, οι βιομηχανίες που λειτουργούν με “συμπαραγωγή” παράγουν μέρος της ενέργειας που χρειάζονται, γεγονός που τις καθιστά πιο αποδοτικές και πολύ σημαντικές για τη μείωση της γενικής κατανάλωσης του συστήματος. Πριν την κρίση των τιμών παρήγαγαν το 11% της εθνικής κατανάλωσης, ενώ τώρα μόλις το 3%. «Αντιπροσωπεύουμε το 20% του βιομηχανικού ΑΕΠ και περίπου 200.000 θέσεις εργασίας. Με αυτό το μέτρο, ελπίζουμε ότι πολλά εργοστάσια θα ανοίξουν ξανά όσο γρήγορα έκλεισαν», αναφέρει η ACOGEN.

«Εξαιρετικό μέτρο για εξαιρετικές στιγμές»

Στη συζήτηση στη Γερουσία όπου ο Σάντσεθ παρουσίασε και τα επιπλέον μέτρα της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης υπενθύμισε τις επιπλέον αποφάσεις για τον βιομηχανικό τομέα της χώρας ο οποίος αντιπροσωπεύει μεν το 14,7% του ΑΕΠ, αλλά καταναλώνει το 55,9% της ενέργειας που δαπανάται από την ισπανική οικονομική δραστηριότητα: «Αυτό το μέτρο προστίθεται στα 850 εκατ. ευρώ που έχουμε επενδύσει για την προστασία των βιομηχανιών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, με μειώσεις φόρων, με άμεση οικονομική ενίσχυση, με αποζημιώσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και αύξηση της αντιστάθμισης των εκπομπών CO2», είπε.

Η συμφωνία για την ένταξή τους στον Ιβηρικό μηχανισμό και το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου που η Πορτογαλία χρησιμοποιεί αντίστοιχα για τις δικές της μονάδες συμπαραγωγής από την πρώτη στιγμή, συμφωνήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης την περασμένη Παρασκευή και θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ της Ισπανίας.

Μαδρίτη/Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος