Ισπανία: Κατακόρυφη άνοδος κρουσμάτων

Μετά από τρεις ημέρες χωρίς επίσημα στοιχεία λόγω της Πρωτοχρονιάς, η κατάσταση και στην Ισπανία, δείχνει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού ενώ η χώρα διανύει το έκτο κύμα πανδημίας.

Από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα ο γενικός δείκτης 14 ημερών εκτοξεύτηκε στα 2.295,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού που θεωρείται η μεγαλύτερη αύξηση από την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται για 372.000 νέα κρούσματα μόλις από την περασμένη Πέμπτη.

Οι επιστήμονες της Δημόσιας Επιτροπής Υγείας επισημαίνουν πως ναι μεν τα κρούσματα είναι περισσότερα από ποτέ όμως η εικόνα των νοσοκομείων δεν είναι η ίδια με αυτήν της πρώτης περιόδου. Συγκεκριμένα ως αυτή την ώρα οι ασθενείς με Covid στα ισπανικά νοσοκομεία φθάνουν τις 12.339 (10,1% του συνόλου των νοσοκομειακών κλινών) ενώ στις ΜΕΘ βρίσκονται 1.974 ασθενείς (21,18% του συνόλου των ΜΕΘ).

Οι Αυτονομίες της Ναβάρρας, της Χώρας των Βάσκων και της Αραγόν είναι αυτές που εξακολουθούν να εμφανίζουν τα περισσότερα κρούσματα στο σύνολο της χώρας

Τα παιδιά επιστρέφουν κανονικά στα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα

Από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, τα παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας θα προσέλθουν κανονικά στα σχολεία τους και τα μαθήματα δεν θα γίνονται εξ αποστάσεως, όπως συμφωνούν όλες οι Αυτονομίες.

Στο διαπεριφερειακό συμβούλιο σήμερα το απόγευμα μεταξύ των εκπροσώπων των Αυτονομιών και του υπουργείου Υγείας θα αποφασιστεί περαιτέρω το νέο πρωτόκολλο που θα ισχύσει στα σχολεία και ειδικότερα για το αν θα υπάρχει καραντίνα των μαθητών όταν εντοπιστούν κρούσματα σε τάξεις. Μέχρι σήμερα ίσχυε η δεκαήμερη καραντίνα των μαθητών όταν εντοπίζονταν θετικό κρούσμα σε μία τάξη.Το μέτρο αυτό της υποχρεωτικής καραντίνας έπληξε κυρίως τα παιδιά κάτω των 12 ετών καθώς τα μεγαλύτερα είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Τώρα όμως και δεδομένου ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχει εμβολιαστεί με μία δόση αλλάζει τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων δεν θα υποβάλλονται σε καραντίνα όταν υπάρχει κρούσμα σε τάξη, παρά μόνο ο μαθητής ή η μαθήτρια θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι για τουλάχιστον 7 ημέρες.

Εμβολιασμοί

Στην Ισπανία το 90,3% ηλικίας άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το ποσοστό αυτό είναι 80,1%. Περίπου 11 εκατομμύρια του πληθυσμού έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση και τουλάχιστον 1 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας 5-11 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος