Ισπανία: Κεκλεισμένων των θυρών η ενημέρωση των κομμάτων για την υπόθεση Pegasus

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

 Η γενική Διευθύντρια της ισπανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CNI) Παθ Εστέμπαν, ενημερώνει από το πρωί τους εκπροσώπους των ισπανικών κομμάτων στο κοινοβούλιο για την υπόθεση Pegasus.

Η συνεδρίαση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή άφησαν υποχρεωτικά εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα. Απαγορεύεται οποιαδήποτε ηχογράφηση ή διαρροή για το περιεχόμενο της συζήτησης και εάν αυτό συμβεί ο υπόλογος βουλευτής αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, πρόστιμο αλλά και αφαίρεση της έδρας του.

Στο μεταξύ όλοι οι υπουργοί αμέσως μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus παρέδωσαν  στο CNI τα κινητά τους τηλέφωνα για έλεγχο.

Πολλά ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι παρακολουθούνταν και το κινητό τηλέφωνο του υπουργού Εσωτερικών εκτός ήδη από το κινητό του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες αλλά και της πρώην υπουργού Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.

Η συνεδρίαση συνεχίζεται και η διελεύκανση της υπόθεσης που συνοδεύεται από πληθώρα ερωτηματικών αποτελεί το βασικό και κύριο θέμα που απασχολεί το σύνολο του ισπανικού τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι οι παρακολουθήσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου του 2021 με το λογισμικό Pegasus και αποσπάστηκαν πολλές πληροφορίες και έγγραφα. Το λογισμικό εμπορεύεται ισραηλινή εταιρία με πελάτες της κράτη και εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών με στόχο την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Guardian τουλάχιστον 200 κινητά τηλέφωνα παρακολουθούνταν στην Ισπανία και πολλές χιλιάδες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος