Ισπανία – κορονοϊός: Η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών “κρίσιμο στοίχημα”

Στην Ισπανία, ο δείκτης κρουσμάτων παραμένει σταθερός στα 128 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες και 62,5 σε διάστημα 7 ημερών. Μετά την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, που στην Ισπανία εντοπίστηκε τον μήνα Φεβρουάριο η καθοδική τάση μετάδοσης οδήγησε και σε σχετική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Παραμένει όμως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 6 το πρωί στο σύνολο της χώρας όπως και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που διατηρείται ως τις 9 Μαΐου.

Η Ισπανία, αργότερα από τις άλλες χώρες, αποφάσισε τελικά από αύριο Τετάρτη να επιτρέψει εκ νέου τον εμβολιασμό με AstraZeneca μέχρι την ηλικία των 65 ετών από τα 55 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Το όριο ηλικίας θα αυξηθεί εκ νέου όταν θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση 6.684.265 άτομα και με τις δύο δόσεις 2.110.868 Ισπανοί. Στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου υπολογίζεται ότι ο ρυθμός εμβολιασμών θα αλλάξει ταχύτητα καθώς αναμένεται η εισαγωγή μαζικών ποσοτήτων εμβολίων. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η Ισπανία θα λάβει 5,5 εμβόλια της Janssen, μίας μόνο δόσης.

Με βάση όλα τα στοιχεία, τουλάχιστον 22,7 εκατομμύρια Ισπανοί μπορούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Μάλιστα οι 17 Αυτονομίες χρησιμοποιούν ήδη για του εμβολιασμούς εκτός από τα 13.000 Κέντρα Υγείας όλης της χώρας και νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα κλπ.

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών που ξεκινά στις 29 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το αν η Ισπανία θα μπορέσει να αποφύγει ένα νέο τέταρτο κύμα πανδημίας. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η απαγόρευση μετακινήσεων από Αυτονομία σε Αυτονομία επιτρέπεται όμως η πραγματοποίηση ταξιδιών στο εξωτερικό. Παρατηρείται λοιπόν η παραδοξότητα να μην μπορεί κάποιος να ταξιδέψει από την Μαδρίτη στην Βαρκελώνη (κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας) να μπορεί όμως να ταξιδέψει για παράδειγμα από την Μαδρίτη στο Παρίσι και από εκεί στην Βαρκελώνη!

Οι μετακινήσεις της Μεγάλης Εβδομάδας από τα αστικά κέντρα προς τις εξοχικές κατοικίες είναι συνήθως πολύ μεγάλες όμως εφέτος θα απαγορεύονται πλην εξαιρετικής ή επείγουσας και δικαιολογημένης αιτίας. Την ίδια ώρα οι 17 Κοινότητες λαμβάνουν διαφορετικά περιοριστικά μέτρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. Παρότι παραμένουν ανοικτά καταστήματα, εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφετέριες αλλά και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει ενεργό, εντούτοις υπάρχουν πολλοί περιορισμοί σε ότι αφορά στην χωρητικότητα.

Τέλος, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν μεγάλη πτώση στα κρούσματα κυρίως σε υπερήλικες και αυτό αποδίδεται στον εμβολιασμό τους το τελευταίο τρίμηνο. Ειδικότερα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα τα στοιχεία από τους 4.500 οίκους ευγηρίας σε όλη την χώρα όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό κρουσμάτων έπεσε κατά 95% χάρη στους εμβολιασμούς Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Μαδρίτη-Ανταπόκριση:Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος