Ισπανία: Ντετέκτιβ, μίζες και εμφύλια διαμάχη μεταξύ ηγεσίας του Λαϊκού Κόμματος και τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Το βράδυ της Τετάρτης αρχικά μερίδα του ισπανικού τύπου -φίλα προσκείμενου στο Λαϊκό Κόμμα – όπως η El Mundo και η ABC και ακολούθως το σύνολο των ισπανικών ΜΜΕ αποκάλυψαν πως με απευθείας ανάθεση τον Απρίλιο του 2020 η Αυτονομία της Μαδρίτης πλήρωσε τιμολόγιο ύψους 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την αγορά μασκών για την πανδημία.

Από το συμβόλαιο αυτό φέρεται ότι επωφελήθηκε ο αδελφός της πρόεδρου της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, Τομάς, ο οποίος εξασφάλισε προμήθεια περίπου 286.000 ευρώ. Στην Ισπανία οι προμήθειες είναι νόμιμες όταν το ποσοστό ανέρχεται στο 1-5% επί του συνόλου στην προκειμένη περίπτωση όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

“Morir matando” που σημαίνει “πεθαίνει σκοτώνοντας” είναι μία φράση που αποδίδεται στους ταυρομάχους. Σήμερα η φράση αυτή αποδίδεται στην Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο. Η Αγιούσο όπως είναι περισσότερο γνωστή, είναι νέα, φιλόδοξη και ένα ταλέντο επικοινωνιακής ικανότητας, όσο ελάχιστοι πολιτικοί στην νεότερη ιστορία της Ισπανίας. Πριν από λίγο κατήγγειλε δημοσίως σε δήλωσή της ότι το κόμμα της επιχειρεί να την καταστρέψει με κάθε τρόπο. Οι ευθείες βολές της κατά του Πάμπλο Κασάδο, προέδρου του Λαϊκού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για το κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει την Ισπανία στις εκλογές του 2023.

Η Αγιούσο είναι 43 ετών και μέλος του Λαϊκού Κόμματος εδώ και 18 χρόνια. Πριν από 9 μήνες κέρδισε σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία τις εκλογές στην Αυτονομία της Μαδρίτης αφού διέλυσε την προηγούμενη συμμαχία που είχε με τους φιλελεύθερους Θιουδαδάνος προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Η Αγιούσο διαθέτει το πολιτικό ταλέντο που όπως ισχυρίζονται πολλοί ψηφοφόροι του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος φαίνεται να λείπει από τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο. Συχνά οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος δηλώνουν ότι προτιμούν την Αγιούσο από τον Κασάδο στην ηγεσία του κόμματος καθώς και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η Αγιούσο που ασκούσε πραγματικά αντιπολιτευτική πολιτική κατά της κεντρικής κυβέρνησης Σάντσεθ και όχι ο Κασάδο.

Όπως κατήγγειλε σήμερα η Αγιούσο τους τελευταίους μήνες το κόμμα της είχε αναθέσει την παρακολούθησή της με ιδιωτικούς ντετέκτιβ κάτι που δημοσιοποιείται και στον Τύπο. Προσκάλεσε μάλιστα το Λαϊκό Κόμμα να αποδείξει αν η ίδια παρενέβη ώστε το συμβόλαιο να ανατεθεί σε φίλο του αδελφού της και ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να βρουν κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον της.

Ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο Λαϊκό Κόμμα, ο ηγέτης του οποίου προσπαθεί με κάθε τρόπο να λευκάνει το όνομα του κόμματος εξαιτίας των τεράστιων σκανδάλων διαφθοράς των τελευταίων δεκαετιών που οδήγησε δεκάδες στελέχη του στη φυλακή, απασχολεί το σύνολο των ΜΜΕ.

Πριν λίγα λεπτά ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Τεοδόρο Γκαρθία Εχέα σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής : “ Στο τέλος του καλοκαιριού αμέσως μόλις λάβαμε πληροφορίες σχετικά με αυτές τις υποτιθέμενες παρατυπίες [για την ύπαρξη συμβολαίου με έναν φίλο του αδερφού της προέδρου] ζητήσαμε τη γνώμη της Αγιούσο για την ακρίβειά τους και το μόνο που λάβαμε – αντί για μία ξεκάθαρη απάντηση – είναι μαζική εκστρατεία ύβρεων και συκοφαντιών σαν αυτές που ξεχύθηκαν σήμερα», είπε. Ο Εχέα ανακοίνωσε επίσης ότι Λαϊκό Κόμμα ξεκινάει ΕΔΕ και αρνήθηκε οποιαδήποτε “κατασκοπεία” της Αγιούσο με ιδιωτικούς ντετέκτιβ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος