Ισπανία: Πώς μία λάθος ψήφος οδήγησε στην ψήφιση της εργασιακής μεταρρύθμισης

Στη χθεσινή ολομέλεια του ισπανικού κοινοβουλίου οι 350 βουλευτές δεν είχαν να ψηφίσουν μόνο υπέρ ή κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης που πρότεινε η κυβέρνηση Σάντσεθ. Είχαν να ψηφίσουν τουλάχιστον 28 φορές ο καθένας για εντελώς διαφορετικά θέματα, ενστάσεις, τροπολογίες ή νομοσχέδια.

Οι βουλευτές εδώ και πολλά χρόνια ψηφίζουν με το αυτόματο σύστημα που είναι εγκατεστημένο σε κάθε έδρανο και ο κάθε βουλευτής έχει μπροστά του. Με αντίστοιχα πλήκτρα που δηλώνουν , ναι, όχι, λευκό, άκυρο ή απών. Επίσης εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει η δυνατότητα τηλεματικής ψήφου η οποία θεωρείται από όλους η πλέον ασφαλής καθώς και ειδικότερα με την πανδημία ή την φυσική απόσταση (π.χ. για βουλευτές της επαρχίας) διασφαλίζει διπλά την ψήφο τους. Κι αυτό γιατί : όταν οποιοσδήποτε βουλευτής ο οποίος είναι παρών στη Βουλή κάνει λάθος στην ψηφοφορία, ο κανονισμός της Βουλής δεν του επιτρέπει να αλλάξει γνώμη και να διορθώσει την ψήφο του. Στην τηλεματική ψηφοφορία όμως, το σύστημα ρωτάει δύο φορές τον βουλευτή αν είναι σίγουρος για την ψήφο του πριν την στείλει.

Για παράδειγμα πριν λίγα χρόνια ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μαριάνα Ραχόι καταψήφισε τους δικούς του προϋπολογισμούς πατώντας το λάθος κουμπί! Η ο Πέδρο Σάντσεθ ψήφισε υπέρ της μη νομιμοποίησης των αμβλώσεων όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση! Και οι δύο ψήφοι καταγράφηκαν έτσι χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να τις αλλάξουν.

Ο 43χρονος βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Κασέρο στις χθεσινές 28 ψηφοφορίες έκανε λάθος τρεις φορές στην τηλεματική ψήφο του. Ψήφισε υπέρ των Σοσιαλιστών τρεις φορές κατά λάθος. Η μία από αυτές αφορούσε την εργασιακή μεταρρύθμιση για την οποία το κόμμα του ήταν κατηγορηματικό ότι δεν έπρεπε να περάσει. Το ανθρώπινο λάθος λοιπόν του Κασέρο έδωσε το πράσινο φως στην εργασιακή μεταρρύθμιση. Όταν κατάλαβε το λάθος του και παρότι είχε δηλώσει ασθενής, έτρεξε στη βουλή όμως ήδη η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει και ο κανονισμός προβλέπει ότι απαγορεύεται η είσοδος στους πάντες όταν ξεκινά οποιαδήποτε ψηφοφορία.

Το θρίλερ της χθεσινής ψηφοφορίας συνεχίστηκε με το Λαϊκό Κόμμα να διαμαρτύρεται και μαζί με το κόμμα της ακροδεξιάς Βοξ δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας. Μέχρις ότου όμως η υπόθεση αυτή να φθάσει στις δικαστικές αίθουσες, η εργασιακή μεταρρύθμιση θα ισχύει. Και όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές δύσκολα θα προχωρήσει καθώς ο κανονισμός της Βουλής υπερισχύει οποιουδήποτε ανθρώπινου λάθους.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση δεν υπολογιζόταν ότι θα είχε αυτό το οριακό αποτέλεσμα όμως οι δύο βουλευτές του κόμματος UPN της Ναβάρρας την καταψήφισαν αθετώντας τη συμφωνία του κόμματός τους με το Σοσιαλιστικό κόμμα. Το UPN ζήτησε συγγνώμη από την κυβέρνηση και απαιτεί τώρα από τους δύο βουλευτές να παραδώσουν τις έδρες τους λόγω μη κομματικής τους συμμόρφωσης εκείνοι όμως αρνούνται. Ο θόρυβος έχει δημιουργηθεί και απασχολεί το σύνολο του Τύπου αλλά και η πόλωση στους κόλπους των πολιτικών κομμάτων είναι η καθημερινή πλέον συνθήκη.

Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος