Ισπανία: Πότε ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας

Παρότι η έναρξη πιλοτικού προγράμματος τετραήμερης εργασίας που αφορούσε σε 200 εταιρίες οι οποίες απασχολούν από 6 έως και 200 εργαζόμενους, είχε προγραμματιστεί για το ερχόμενο φθινόπωρο, εντούτοις λόγω της πανδημίας αναβάλλεται για το 2022.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η ιδέα αυτή προέκυψε αρχικά στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος Más País το οποίο εκπροσωπείται από δύο βουλευτές στο ισπανικό κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής του κόμματος Ίνιγο Ερεχόν, τον περασμένο Ιανουάριο υπέγραψε ειδική συμφωνία με την ισπανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για μία συνήθης διαδικασία στην κυβέρνηση Σάντσεθ καθώς ως κυβέρνηση μειοψηφίας χρειάζεται την στήριξη και άλλων κομμάτων με τα οποία υπογράφει ειδικές συμφωνίες. Η εφαρμογή αυτού του πιλοτικού σχεδίου είχε υπολογιστεί ότι θα κόστιζε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ που θα προέρχονταν από το Πρόγραμμα Ανθεκτικότητας και ευρωπαϊκά κονδύλια. Όμως τελικά αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από τους Προϋπολογισμούς του 2022 που αναμένεται να ψηφιστούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρηματοδότηση μέχρι 250.000 ευρώ ανά εταιρεία προκειμένου περίπου 3.000-6.000 εργαζόμενοι να απασχολούνται 32 ώρες την εβδομάδα χωρίς μείωση του μισθού τους.

Στο διάστημα αυτό και μέχρι το πρόγραμμα να ξεκινήσει , το κόμμα Más País και τα αρμόδια υπουργεία θα συνεχίσουν τις συνεδριάσεις και θα προχωρήσουν στην δημιουργία ομάδας ανεξάρτητων πανεπιστημιακών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι, μαζί με εκπροσώπους εργοδοτών και συνδικάτων, θα μελετήσουν τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα αλλά και το επίπεδο ικανοποίησης και ισορροπίας στην επαγγελματική ζωή των υπαλλήλων.

Το πιλοτικό σχέδιο για την τετραήμερη εβδομάδας εργασίας αρχικά θα επικεντρωθεί σε εταιρείες και τομείς όπως η πληροφορική, οι νομικές υπηρεσίες, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, το τηλεμάρκετινγκ ή εταιρίες αρχιτεκτόνων με περαιτέρω διεύρυνση σε άλλους τομείς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος