Ιταλία: 77η Επέτειος Απελευθέρωσης από το Ναζισμό με επεισόδια και αποδοκιμασίες

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Σήμερα 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας σημαντικές διαδηλώσεις στα πλαίσια της Ημέρας Απελευθέρωσης από το Ναζισμό, η οποία φέτος γιόρτασε την 77η Επέτειο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, φέτος οι εκδηλώσεις είχαν ιδιαίτερο χαρακτήρα, εφόσον τη μερίδα του λέοντος των συνθημάτων ήταν αφιερωμένα στον πόλεμο της Ουκρανίας υπό τις νότες του Bella Ciao, το οποίο καθιερώθηκε ως το τραγούδι της Ουκρανικής αντίστασης στον πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, έγραψε σε tweet: “25 Απριλίου. Τα μαθήματα της Αντίστασης, του ένοπλου αγώνα ενάντια στον εισβολέα, του θάρρους που συνέβαλε στο τέλος του πολέμου, της κατάκτησης της ελευθερίας. Σκέφτομαι την Ουκρανία σήμερα”. 

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα από την πόλη Ατσέρα της Νάπολης θυμήθηκε την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου με τα εξής λόγια: “Όπως όλοι, εκείνη τη μέρα, ένιωσα μια βαριά αίσθηση ανησυχίας, θλίψης, αγανάκτησης. Αυτά τα συναισθήματα ενώθηκαν αμέσως με τη σκέψη των Ουκρανών που ξύπνησαν από τους βομβαρδισμούς”, μια σκέψη που συνέδεσε με το τραγούδι “Bella ciao”. 

Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας κίνδυνος “όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά για όλους τους Ευρωπαίους, για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα” τόνισε ο Ιταλός ΠτΔ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σύρραξη, την οποία θα πρέπει “να σταματήσουμε αμέσως, προτού μπορέσει να διαταράξει περαιτέρω τη διεθνή συνύπαρξη”.

Ποικίλες και με παρουσία χιλιάδων πολιτών ήταν οι πορείες στις Ιταλικές πόλεις σε όλη την επικράτεια, όμως υπήρξαν πολλές αποδοκιμασίες και αρκετά επεισόδια.
Στην Μπολόνια βανδαλίστηκε με σβάστικα η επιγραφή αφιερωμένη στον παρτιζάνο Amos Facchini και ακολούθησε ‘βροχή’ αυγών, ενώ μικρά επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Ρέτζιο Εμίλια. 

Στο Μιλάνο όμως σημειώθηκαν τα κύρια επεισόδια, με συνθήματα κυρίως κατά της Εβραϊκής Ταξιαρχίας, του Μάριο Ντράγκι, του ΝΑΤΟ, αλλά και του Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος είναι υποστηρικτής στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και που μάλιστα πρόσφατα εξέφρασε στην ΕΡΤ την ιδέα της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας

Πάλι στο Μιλάνο, αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η θέση του Προέδρου του Εθνικού Συλλόγου Παρτιζάνων Anpi, Gianfranco Pagliarulo, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες κατηγορήθηκε για τις φιλορωσικές του θέσεις και επικριτικός σχετικά με την Ιταλική απόφαση να σταλούν όπλα στο Κίεβο, ενώ σήμερα καταδίκασε ανοικτά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μάλιστα έκανε λόγω περί νόμιμης ουκρανικής αντίστασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος