Ιταλία, Covid-19: Τέλος η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, o Απρίλιος μεταβατικός μήνας για την μετα-πανδημική εποχή

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Από σήμερα η Ιταλία βρίσκεται επίσημα εκτός κατάστασης έκτακτης ανάγκης Covid-19. Λήγει η Τεχνική Επιστημονική Επιτροπή με την δομή που είχε ως σήμερα, αλλά και η δομή του Επιτρόπου Έκτακτης Ανάγκης, Στρατηγού Figliuolo, ο οποίος αντικαθίσταται από τον Ταξίαρχο Tommaso Petroni για μια περίοδο μετάβασης στο Υπουργείο Υγείας. Μέχρι τότε, η διαχείριση της εμβολιαστικής εκστρατείας θα γίνει με την σημαντική υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας. 

Ο Απρίλιος είναι σημαντικός μεταβατικός μήνας για την μετα-πανδημική εποχή στην Ιταλία. Από σήμερα και έως τις 30 Απριλίου, το Super (ενισχυμένο) Green Pass θα παραμείνει υποχρεωτικό για δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, από αθλητισμό έως και ψυχαγωγία, ενώ θα αρκεί το (βασικό) Green Pass για υπαίθριες εκδηλώσεις, πρόσβαση σε χώρους εργασίας (ακόμη και για άνω των 50 ετών), σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, αλλά και για την χρήση ΜΜΜ.

Από σήμερα δεν χρειάζεται πλέον το Green Pass (οποιουδήποτε είδους) για διαμονή σε τουριστικές εγκαταστάσεις, υπαίθρια μπαρ και εστιατόρια, αλλά και σε κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια. Σημειωτέον, μόνο όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό θα παραμείνουν απομονωμένοι στο σπίτι.

Κλείνοντας, επανέρχεται η σταδιακή χρήση της χειρουργικής μάσκας στους χώρους εργασίας (με την FFP2 να χρειάζεται σε όλες τις κλειστές εγκαταστάσεις) ενώ από την 1η Μαΐου το Green Pass δεν θα είναι πλέον απαραίτητο και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παραμένει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και το προσωπικό των σχολείων και πανεπιστημίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος