Ιταλία: Διαμάχη για τα εγκαίνια ιστορικού αγάλματος με … σέξι καμπύλες!

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μεγάλη διαμάχη περί σεξισμού έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση των εγκαινίων ενός αγάλματος με …προκλητικές καμπύλες. 

Η ιστορία έχει ως εξής. Στην πόλη Sapri, Νότια του Salerno, το 1857 έλαβε χώρα η στρατιωτική αποστολή του Carlo Pisacane με τριακόσιους φαντάρους οι οποίοι πολέμησαν στα πλαίσια της προσπάθειας ένωσης της Ιταλίας. Μια αποστολή η οποία μετατράπηκε σε σφαγή αφού βυθίστηκε στο αίμα: και οι τριακόσιοι σκοτώθηκαν από το στρατό των Borboni, οι οποίοι τότε κυριαρχούσαν στην περιοχή.

Το περιστατικό περιγράφει ένα πασίγνωστο στην Ιταλία ποίημα του Luigi Mercantini, με την ονομασία La spigolatrice di Sapri (που θα μεταφράσουμε ελεύθερα ως “Η συλλέκτρια σιταριού του Sapri”) γιατί το ποίημα το διηγείται μια νεαρή αγρότισσα που ερωτεύεται τις ηρωικές πράξεις των φαντάρων και τους ακολουθεί στη μάχη, αλλά γίνεται μάρτυρας της σφαγής.

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στο Sapri λοιπόν, και παρουσία – μεταξύ άλλων – του πρώην Πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του Δημάρχου της πόλης, εγκαινιάστηκε το εν λόγω άγαλμα, μια κίνηση η οποία θα έπρεπε να αποτελέσει φόρο τιμής στους τριακόσιους που έπεσαν στη μάχη. Όμως, η συνάντηση τελικά τράβηξε μεγάλη προσοχή για άλλους καθαρά …σεξιστικούς λόγους. 

Το άγαλμα δείχνει μια όμορφη ενήλικη γυναίκα με διάφανα ρούχα και προκλητικές καμπύλες. Μια εκπροσώπηση που δεν φαίνεται να μοιάζει καθόλου με την περιγραφή των τότε συλλεκτριών σιταριού της περιοχής, με τα τυπικά ρούχα της εποχής, πιο κατάλληλα για τις αγροτικές καλλιέργειες, όπως μακριές φούστες με ποδιές, πουκάμισο με ψηλό λαιμό και καπέλο με καλυμμένα μαλλιά. 

Οι επικρίσεις του έργου, πολλές και διάφορες, με αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο και όχι μόνο. Το κύριο μήνυμα που περνάει είναι πως το άγαλμα είναι προσβλητικό και ανώφελα σεξουαλικό, ενώ αντιπροσωπεύει μια αναχρονιστική θηλυκότητα που δεν έχει ουδεμία ιστορική βάση. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες ξεκίνησε κίνημα, κυρίως διαδικτυακά, με το hashtag #abbattiamolaspigolatricedisapri (“ας γκρεμίσουμε την Spigolatrice του Sapri”) – μια αντίδραση ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση του κινήματος #metoo. 

O Emanuele Stifano, γλύπτης του έργου και γνωστός για την λατρεία του για το ανθρώπινο σώμα από άλλα έργα, αμύνεται των επικρίσεων για το γλυπτό, λέγοντας μάλιστα πως “αν ήταν για μένα θα είχα κάνει μια εντελώς γυμνή φιγούρα” εφόσον ο ίδιος ήθελε να αναπαράξει μια ιδανική γυναικεία φιγούρα και όχι μια αγρότισσα. Επίσης, ο ίδιος τονίζει πως το σκίτσο του αγάλματος είχε εγκριθεί κανονικά.

Παρά τις εν θερμώ αντιδράσεις, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τι θα γίνει τελικά με το άγαλμα. Σίγουρα πάντως ο δήμαρχος του Sapri κ. Antonio Gentile δεν έχει σκοπό να το γκρεμίσει, τονίζοντας πως όλοι συνεχίζουν να συγκεντρώνουν την προσοχή τους μόνο στο πίσω – και πιο προκλητικό – μέρος του αγάλματος.

Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε την κα. Laura Boldrini, πρώην Πρόεδρο του Ιταλικού Κοινοβουλίου και γνωστή για τις τοποθετήσεις της σε θέματα προστασίας των γυναικείων δικαιωμάτων, να διοργανώσουν μαζί ένα εθνικό Συνέδριο στην πόλη με θέμα την αντιμετώπιση της βίας και του σεξισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος