Ιταλία: Έντονη πολιτική διαμάχη για το green pass — Για αναστολή των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών μιλά ο υπουργός Παιδείας

Η καλοκαιρινή περίοδος οδεύει προς το τέλος και στην Ιταλία, κάτι το οποίο σε γενικές γραμμές σημαίνει δύο πράγματα: επιστροφή στη δουλειά – τουλάχιστον για τους περισσότερους – και αρχή του νέου σχολικού έτους. 

Το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναμφισβήτητα πιο χαλαρό όσον αφορά τα υγειονομικά και αποστασιοποιητικά μέτρα σε σχέση με το περσινό. Η εμβολιαστική καμπάνια συνεχίζεται με αρκετά δυνατούς ρυθμούς και κατευθύνεται προς μια σχεδόν σίγουρη εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 70% του Ιταλικού γενικού πληθυσμού, ενώ παράλληλα σήμερα ανακοινώθηκε πως για πρώτη φορά η καμπύλη του καλοκαιρινού κύματος αρχίζει να πέφτει σε ποσοστό της τάξεως του 0.7%.

Πέρα από τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το επικρατέστερο θέμα που κυριαρχεί στα Ιταλικά ΜΜΕ δεν είναι άλλο από την τεράστια διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την χρήση του εμβολιακού πιστοποιητικού, γνωστό και ως green pass. 

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την περασμένη εβδομάδα, η εν λόγω διαμάχη είδε ουσιαστικά 3 μέρη να συγκρούονται: τα Συνδικάτα, τον Πρόεδρο της Ιταλικής Ομοσπονδίας Βιομηχάνων Confindustria, κ. Bonomi, και την Κυβέρνηση.

Στην Ιταλία, τα έως τώρα μέτρα θέτουν εμμέσως πλην σαφώς το green pass ως υποχρεωτικό για την πρόσβαση σε κοινούς χώρους, π.χ. εστιατόρια. Ξεκίνησε λοιπόν μια συζήτηση για την υποχρεωτική κατοχή του green pass για την πρόσβαση σε εταιρικές καντίνες και εστίες, και αφού δεν υπάρχει ακόμη τριμελής συμφωνία, η κάθε επιχείρηση προχωρά με δικές της πρωτοβουλίες. 

Δύο τα πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

Προ ολίγων ημερών η εταιρία Suba Seeds (Syngenta) της Bologna ανακοίνωσε πως όσοι υπάλληλοί της δεν κατέχουν το πιστοποιητικό, θα πρέπει να προβούν σε τεστ PCR, το κόστος του οποίου (25 Ευρώ έκαστο) θα αφαιρείται από το μισθό του κάθε ανεμβολίαστου εργαζόμενου. 

Σε παρόμοιο μοτίβο και ο κολοσσός ΙΚΕΑ, όπου στην έδρα της Piacenza υπάλληλοι της αποθήκης που δεν κατείχαν το green pass αναγκάστηκαν να γευματίζουν σε εξωτερικό χώρο και μάλιστα καθισμένοι στο πάτωμα. 

Οι ανωτέρω (και άλλες) πρωτοβουλίες εξόργισαν τα Συνδικάτα των εργαζομένων, τα οποία δεν θέλουν να επιβάλλουν το green pass “με το ζόρι” ή τουλάχιστον ευελπιστούν να υπάρξουν πιο χαλαρά μέτρα και δίχως τόσο σκληρής διάκρισης μεταξύ των εμβολιασμένων και μη.    

Σε αυτή την στάση των Συνδικάτων ανταπαντά με μια σφοδρή επίθεση ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Βιομηχάνων, ο οποίος μίλησε για λάθος των συνδικαλιστικών οργάνων και μάλιστα τόνισε πως μια τέτοια στάση καθυστερεί την ανάκαμψη της χώρας. 

Στο θέμα της επιβολής του green pass εκφράστηκε και ο Υπουργός Παιδείας κ. Bianchi, ο οποίος υπογράμμισε πως “το εκπαιδευτικό και σχολικό προσωπικό χωρίς green pass προφανώς θα τεθεί σε αναστολή”.

Από την συνάντηση του Rimini, ο ίδιος ο Υπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα, τονίζοντας πως “το πιστοποιητικό είναι μέτρο προστασίας” και πως “περισσότερα από 2 δις Ευρώ” έχουν δαπανηθεί ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις, πρόγραμμα στο οποίο “εργάζεται η Κυβέρνηση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος