Ιταλία: Η ακρίβεια πρωταγωνιστής στο φετινό Πασχαλινό τραπέζι – Στα 4,7 εκ. οι κρατήσεις στο σύστημα φιλοξενίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αυτή την εβδομάδα εορτάζεται το πρώτο Πάσχα της μεταπανδημικής περιόδου, και οι Ιταλοί ετοιμάζονται για το Πασχαλινό τραπέζι, το οποίο ενδέχεται να κοστίσει περισσότερο από πέρσι για πολλούς λόγους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, μεγάλη επιρροή στην άνοδο των τιμών των τροφίμων έχουν η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας και του κόστους των πρώτων υλών, και η οικονομική αβεβαιότητα στα πλαίσια του Ουκρανικού πολέμου. Για παράδειγμα, την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου το καλαμπόκι είχε αύξηση στην ιταλική αγορά της τάξης του 43,4%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα ζυμαρικά να σημειώσουν μια μεσαία αύξηση του 13%, και έτσι αναμένεται το Πασχαλινό τραπέζι να κοστίσει μέχρι και 80 ευρώ ανά οικογένεια έναντι των 55 ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με έρευνα του Radar Swg, οι αυξήσεις ήδη άλλαξαν τις συνήθειες των Ιταλών. Για παράδειγμα, το 66% των Ιταλών έχει ήδη μειώσει τα έξοδά του σε εστιατόρια και πιτσαρίες, όπου το 56% ανέφερε αύξηση των τιμών, με το 21% να έχει εγκαταλείψει τις παραδοσιακές εξόδους στα εν λόγω καταστήματα.

Όσον αφορά τον τουρισμό, η τάση είναι διαφορετική. Ύστερα από δύο χρόνια αποκλεισμού, οι διακοπές του Πάσχα είναι ξανά ανάμεσα στα σχέδια των Ιταλών, και όχι μόνο. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Federalberghi, περίπου 14 εκατομμύρια Ιταλοί θα ταξιδέψουν μεταξύ της Μεγάλης Πέμπτης και της Δευτέρας του Πάσχα, ενώ σχεδόν το 25% των Ιταλών θα παρατείνει τις διακοπές του μέχρι τις 25 Απριλίου, ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου για την απελευθέρωση από τον φασισμό.

Σημειωτέον, φαίνεται πως το σύστημα φιλοξενίας θα καταγράψει περίπου 4,7 εκατομμύρια κρατήσεις, με το το 26% του συνόλου (περίπου 1,2 εκ.) να αποτελείται από ξένους τουρίστες που θα εισέλθουν στη χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος