Ιταλία, Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού: Παρακολούθηση Ρωσικών πλοίων και υποβρυχίων στη Μεσόγειο, οι Τούρκοι ενισχύουν τον στόλο τους

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα η Ιταλία εορτάζει την Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού της.

Πρόκειται για μια θεσμική δύναμη για την οποία – σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση – έχει θετική άποψη το 70% των Ιταλών, και στην οποία ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εξέφρασε “τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και προσωπική μου” για “την αφοσίωση, το θάρρος και τον επαγγελματισμό (…) απαραίτητα για την εγγύηση ασφάλειας και διάσωσης στις Ιταλικές θάλασσες και σε όλο τον κόσμο”.

Στο θεσμικό του μήνυμα, ο Ντράγκι υπογραμμίζει τον ρόλο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού “από την ανθρωπιστική υποστήριξη έως τις αμυντικές επιχειρήσεις, από τις δραστηριότητες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος έως τις ερευνητικές συνεργασίες, συμβάλλετε θεμελιωδώς στη διεθνή συνεργασία και στην προστασία των συμφερόντων της Ιταλίας”.

18 ρωσικά πολεμικά πλοία και δύο υποβρύχια στη Μεσόγειο

Με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό εντείνει τις δραστηριότητες  παρακολούθησης και επιτήρησης της Μεσογείου.

Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο Ναύαρχος και Αρχηγός του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, Enrico Credentino, μιλά για 18 ρωσικά πολεμικά πλοία και 2 υποβρύχια στη Μεσόγειο, “μια προοδευτική αύξηση, και όταν υπάρχουν υποβρύχια οπλισμένα με πυραύλους στα όρια των χωρικών υδάτων, η χώρα μας πρέπει να τα εντοπίζει και να τα ακολουθεί παντού” κάτι που η Ιταλία πραγματοποιεί με τέσσερεις φρεγάτες Fremm (Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών).
Όμως, τονίζει ο ναύαρχος, προς το παρόν, οι Ρώσοι “δεν αποτελούν απειλή”.

Kαι οι Τούρκοι ενισχύουν τον στόλο τους

Ο Credentino τονίζει πως στη Μεσόγειο “δεν υπάρχουν μόνο οι Ρώσοι” αλλά “και οι Τούρκοι οι οποίοι ενισχύουν τον στόλο τους. Οι Γάλλοι κάνουν το ίδιο, ενώ οι Αμερικάνοι έχουν εν μέρει εγκαταλείψει τη Μεσόγειο για να επικεντρωθούν στο Ινδο-Ειρηνικό ‘θέατρο’ ” τονίζοντας πως είναι στο χέρι των Ιταλών να καλύψουν το κενό. “Αυτή η θάλασσα είναι το σπίτι μας” υπογραμμίζει ο Ναύαρχος.

Σχολιάζοντας την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, ο Αρχηγός του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού λέει πως οι επιπτώσεις του πολέμου θα μπορούσαν να επιφέρουν “πρωτόγνωρες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης” εφόσον “η έλλειψη τροφίμων λόγω του μπλόκου του Ουκρανικού σιταριού θα προκαλέσει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Και μετά υπάρχει η ενεργειακή κρίση”.

Τέλος, διερωτώμενος για ενδεχόμενη συνοδεία των φορτηγών πλοίων σιτηρών από την Ουκρανία, ο Credentino τονίζει πως το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να επέμβει ”είτε πρόκειται για συνοδεία είτε για επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης των Ουκρανικών ακτών”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος