Ιταλία: Κρούσματα πανώλης των χοίρων σε πάρκο της Ρώμης – Θανάτωση αγριόχοιρων για να διασωθεί ο κτηνοτροφικός τομέας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε αίσθηση στην Ιταλία το γεγονός πως στο Parco dell’Insugherata στα βόρεια της Ρώμης βρέθηκε κρούσμα πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρο, ονόματι ‘κρούσμα 0’.
Η πανώλη των χοίρων είναι μια συνήθη θανατηφόρος ιογενή ασθένεια που πλήττει χοίρους και αγριόχοιρους για την οποία δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπείες, ενώ δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα εκτός των μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένων περιοχών μεταξύ Γένοβας και Πεδεμοντίου, αλλά και των επαρχιών του Τρέντο και του Μπολτσάνο, γεγονός που έφερε περιοριστικά μέτρα στην ευρύτερη περιοχή, ένα θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί η ertnews στις αρχές του έτους.

Την είδηση του κρούσματος της Ρώμης ακολούθησε εντός ολίγων ημερών η ανακοίνωση της Τοπικής Διοίκησης της τοποθέτησης δικτύων για τον περιορισμό της δραστηριότητας των αγριόχοιρων. Κύριος στόχος, οι περιοχές συγκέντρωσης των ζώων, ενώ προχωρά και η χαρτογράφηση των κάδων απορριμμάτων, που θεωρούνται κρίσιμα σημεία προσέλευσης για την προμήθεια τροφής.

Δεν πέρασαν καλά καλά λίγες ώρες από αυτή την ανακοίνωση, και επιβεβαιώθηκαν δύο περαιτέρω κρούσματα της νόσου στο ίδιο πάρκο. Γεγονός το οποίο ναι μεν επιβεβαιώνει πως χρειάζεται ταχύτατη δράση στην αντιμετώπιση της νόσου, αφετέρου δε εντείνει τις ανησυχίες για την προέλευση του ιού.

Ο έκτακτος επίτροπος για την αντιμετώπιση της πανώλης των χοίρων, Angelo Ferrari, μίλησε και για άλλες 14 σορούς αγριόχοιρων που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, τονίζοντας πως αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να επιβεβαιωθεί εάν τα ζώα απεβίωσαν κατόπιν προσβολής και μόλυνσης από τον ιό. Επίσης, ο Ferrari τόνισε πως τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα “υποστηρίζουν μια προέλευση διαφορετική από τις περιπτώσεις της Λιγουρίας και του Πεδεμοντίου”, τονίζοντας πως ένα σενάριο προέλευσης του ιού θα μπορούσαν να είναι τα τροφικά απορρίμματα.

Ιταλία: Κρούσματα πανώλης των χοίρων σε πάρκο της Ρώμης – Θανάτωση αγριόχοιρων για να διασωθεί ο κτηνοτροφικός τομέας
Αγριόχοιροι τρέφονται με σκουπίδια κοντά σε κάδους απορριμμάτων στη Ρώμη (AP Photo/Gregorio Borgia)

Θανάτωση των αγριόχοιρων

Η παρουσία αγριόχοιρων στην Ιταλική πρωτεύουσα δεν αποτελεί έκπληξη. Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά συχνή η παρουσία των εν λόγω ζώων και σε κεντρικές περιοχές της Αιώνιας Πόλης. Η χαμηλή ανθρώπινη δραστηριότητα των πρώτων μηνών της πανδημίας, με σύμμαχο μια ανεπαρκή διαχείριση των απορριμμάτων, έφερε μια ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, κάτι το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο σάτιρας αλλά και σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης κατά της πρώην Δημάρχου της Ρώμης, Virginia Raggi.

Με την ιογενή ασθένεια να έχει ως μέσω μεταφοράς τους αγριόχοιρους, η κατάσταση ανησυχεί τις Αρχές, σε  σημείο που ο Υφυπουργός Υγείας Αντρέα Κόστα πριν από λίγες μέρες να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

“Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού” τόνισε ο Κόστα. Υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν ήδη 50 εκ. ευρώ που προορίζονται για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο Ιταλός Υφυπουργός παραδέχτηκε πως η εγκατάσταση των περιοριστικών φραχτών δεν είναι επαρκές μέτρο, και μάλιστα πρόσθεσε πως “θα εργαστώ ώστε να ανοίξει ξανά μια συγκεκριμένη κυνηγετική δραστηριότητα για τη θανάτωση ζώων, όχι μόνο στις κόκκινες περιοχές όπου έχει εμφανιστεί η νόσος”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περιβαλλοντολόγοι θεωρούν απαράδεκτη την πρόταση του Υφυπουργού. Παρόλα αυτά ο Κόστα τόνισε πως “τρέφω τον μέγιστο σεβασμό για τις θέσεις των περιβαλλοντολόγων και για  την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά νομίζω ότι δεν είναι πλέον δυνατό να αναβληθεί αυτό το πρόβλημα” κάνοντας λόγω για “εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου επιλογής που περιλαμβάνει επίσης μια τεράστια ποσόστωση θανάτωσης (των αγριόχοιρων)”.

Σκοπός η διάσωση του κτηνοτροφικού τομέα με ετήσιο τζίρο 6 δισ ευρώ  

Ο Υφυπουργός Κόστα σημείωσε επίσης πως, αν και η πανώλη των χοίρων δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων στον παραγωγικό τομέα της χώρας.

“Παραμένει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να παρακολουθούμε, γιατί ο κτηνοτροφικός τομέας αξίζει 6 δισ. σε ετήσιο τζίρο” και μίλησε περί “επιτακτικής ανάγκης εκστρατείας” μείωσης του αριθμού των αγριόχοιρων “που επίσης εισβάλλουν όλο και περισσότερο στις αστικές και περιαστικές περιοχές μας”.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως τα πρώτα Ιταλικά κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων είχαν προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, με προσωρινή διακοπή των εισαγωγών των Ιταλικών αλλαντικών από πλευράς της Ελβετίας, του Κουβέιτ και της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία και Ταϊβάν), που αντιπροσωπεύουν έναν τζίρο ύψους 1,7 δις Ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος