Ιταλία, Ουκρανική κρίση: Η WSJ κατά της διστακτικότητας του Draghi – Στο -2.59% το Χρηματιστήριο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Δεν ξημέρωσε μια όμορφη ημέρα για την Ευρώπη. Εκτός από μερικούς στα κοινωνικά δίκτυα να επικεντρώνονται στην παλίνδρομη ημερομηνία (22/02/2022), γενικότερα υπάρχει ανησυχία για την χθεσινοβραδινή απόφαση του Vladimir Putin. 

WSJ: Η Ιταλία διστάζει τη λάθος στιγμή 

Η εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) με άρθρο της επικρίνει τον δισταγμό πολλών Ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τις κυρώσεις στη Μόσχα για την στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και μάλιστα επικεντρώνει την προσοχή της στην Ιταλία, χωρίς ήπιους τόνους.

Όπως είχε τονίσει η ertnews σε σχετικό άρθρο, η Ιταλία εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από το αέριο προερχόμενο από την Ρωσία. Η WSJ πράγματι επιβεβαιώνει την ανάλυση της ertnews, τονίζοντας πως η Ιταλία εισάγει το 90% του φυσικού αερίου της και είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους πελάτες της Ρωσίας.

Η WSJ καταδικάζει ευθέως την διστακτική πολιτική του Belpaese, λέγοντας πως “η Ιταλία διστάζει για σκληρές κυρώσεις τη λάθος στιγμή” και πως ο Μάριο Ντράγκι “δεν θέλει η κληρονομιά του ως Πρωθυπουργός εθνικής ενότητας να ‘λερωθεί’ από μια ενεργειακή κρίση, αλλά το να επιτρέψουμε τον Ρωσικό ιμπεριαλισμό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος ‘λεκές’ ”.

Η Αμερικανική εφημερίδα συνεχίζει: “Το ενεργειακό δεν είναι η μόνη ανησυχία, και η Ρώμη δεν είναι η μόνη πρωτεύουσα που θα μπορούσε να αμφιταλαντευτεί όσον αφορά τις κυρώσεις. Η απροθυμία της Γερμανίας είναι γνωστή, και η Ουγγαρία επίσης φοβάται”.

Αναφερόμενη στον Vladimir Putin, η WSJ υπογραμμίζει πως “εάν η σφαγή λάβει χώρα, οι Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές ελίτ θα πρέπει να σκεφτούν πώς, για άλλη μια φορά, έγιναν όμηροι ενός δικτάτορα” ο οποίος αυτή τη στιγμή “ελέγχει τα γεγονότα”. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως χθες το βράδυ ο Ιταλός ΥπΕξ Di Maio καταδίκασε άμεσα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτονομιστικών περιοχών του Donbass, και γενικότερα ο Ιταλικός πολιτικός κόσμος αντέδρασε σφοδρά κατά της κίνησης του Vladimir Putin.

Χτύπημα στο Ιταλικό Χρηματιστήριο 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουκρανική κρίση χτυπά και την Piazza Affari. Με ένα βαθύ -2,59% άνοιξε το Χρηματιστήριο του Μιλάνου, με κύριες πωλήσεις εν μέσω πανικού στις τράπεζες (Unicredit, -4,5%) και τις τηλεπικοινωνίες (Tim, -7,3%).

Σημειωτέον, το spread μεταξύ Ιταλικών και Γερμανικών ομολόγων φτάνει τις 171,9 μονάδες, με το Ιταλικό δεκαετές ομόλογο στο -1,88% σε σχέση με τις χθεσινές αποδόσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος