Ιταλία: “Ναι” στην επέκταση της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού – Η Σικελία περνάει στην “κίτρινη” ζώνη

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλική Τεχνική Επιστημονική Επιτροπή (CTS) εκφράστηκε θετικά στην παράταση της ισχύος του Green Pass έως και 12 μήνες. Μια απόφαση υπό συζήτηση τις τελευταίες ημέρες στην Ιταλία και που ουσιαστικά δίνει το “πράσινο φως” στην Κυβέρνηση για να προτείνει μια ενδεχόμενη  πρόταση τροποποίησης του διατάγματος στο Κοινοβούλιο στις 6 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για απόφαση ορόσημο, εφόσον οι πρώτοι εμβολιασμένοι πολίτες (πέρσι το Δεκέμβριο) θα έβλεπαν την λήξη του Green Pass κάπου στα μέσα Οκτωβρίου. Η πιθανή εν λόγω επέκταση λύνει το ανωτέρω πρόβλημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διάρκεια του Green Pass αλλάζει, εφόσον αρχικά είχε οριστεί στους 6 μήνες και ύστερα επεκτάθηκε στους 9 μήνες, 15 μέρες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης. 

Όπως τονίζει η εφημερίδα La Repubblica, οι εμπειρογνώμονες του CTS ναι μεν εκφράστηκαν θετικά σχετικά με την επέκταση, αφετέρου δε άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επανεκτίμησης των όρων σε περίπτωση που αποκτηθούν νέα δεδομένα σχετικά με τις μολύνσεις από τον κορονοϊό, όπως για παράδειγμα η μείωση του επιπέδου των αντισωμάτων, μήνες μετά τον εμβολιασμό ή της πρώτης νόσησης. 

Το γεγονός πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα στην Ιταλία επιβεβαιώνεται από την χθεσινή απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Roberto Speranza να υπογράψει για την μετάβαση της Σικελίας σε “κίτρινη” ζώνη από την επόμενη Δευτέρα 30 Αυγούστου. Μια απόφαση η οποία ήταν αναπόφευκτη και αναμενόμενη, δεδομένου του αριθμού κάλυψης νοσοκομειακών κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και των απλών μονάδων. Ο ίδιος ο Υπουργός σχολίασε την απόφαση λέγοντας πως αυτή αποτελεί την “επιβεβαίωση πως ο ιός δεν ηττήθηκε ακόμα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος