Ιταλία, ΥπΕξ Di Maio: Η αναγνώριση των Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης – Αναστάτωση στα πολιτικά κόμματα από τις δηλώσεις Putin

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η κίνηση του Vladimir Putin με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτονομιστικών περιοχών του Donbass αναστάτωσε τον πολιτικό κόσμο της Ιταλίας.

Ο Ιταλός ΥπΕξ Luigi Di Maio, ο οποίος μόλις την περασμένη Πέμπτη μετέβη στη Μόσχα για να συναντήσει τον ομόλογό του Lavrov, έσπευσε να σχολιάσει με σημείωμα την αναγνώριση δια χειρός του Ρώσου Προέδρου: “Η απόφαση των Ρωσικών Αρχών να αναγνωρίσουν τις λεγόμενες αυτονομιστικές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ πρέπει να καταδικαστεί ως αντίθετη με τις συμφωνίες του Μινσκ και αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης”.

Ο Di Maio δηλώνει επίσης: “Η Ιταλία συνεχίζει να υποστηρίζει την ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της” και “η Ιταλία καλεί όλα τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις κατάλληλες μορφές, με την πεποίθηση ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες εμποδίζουν την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Η Ιταλία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Εταίρους της, Ευρωπαίους και του Ατλαντικού, για να συντονίσει την απάντηση στην ανακοίνωση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Εκτός από τον ΥπΕξ, πολλές είναι οι αντιδράσεις και άλλων Ιταλών πολιτικών. 

H Laura Boldrini, πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, τόνισε πως πρόκειται για “το χειρότερο δυνατό σενάριο (…) Είναι η στιγμή της ενότητας και της σταθερότητας στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες”, ενώ για τον Γενικό Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος πρόκειται περί μιας “πολύ σοβαρής πράξης”.

Ο βουλευτής του κόμματος Fratelli d’Italia, Andrea Delmastro, ζήτησε “ο Ντράγκι να έρθει αμέσως για αναφορά στο Κοινοβούλιο με πλήρη σεβασμό στην κοινοβουλευτική δημοκρατία όπως υπενθύμισε ο Ματαρέλα”. Με ηπιότερους τόνους αλλά ίδιας φύσης το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων, στα οποία ο ΥπΕξ Di Maio απάντησε πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναφέρει. 

Διαφορετική η προσέγγιση του κόμματος Forza Italia του Silvio Berlusconi, το οποίο συγκέντρωσε τα κύρια στελέχη του ώστε να αναλύσουν την κατάσταση. Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ επικαλούμενα κομματικές πηγές, το κόμμα του Cavaliere θα εργαστεί μέσω διεθνών διαύλων ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης. Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε πως ο Berlusconi είναι εδώ και πολλά χρόνια στενός φίλος του Vladimir Putin, κάτι το οποίο ενδεχομένως να ανοίξει και ένα νέο, άτυπο διπλωματικό κανάλι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος