Κ. Λαγκάρντ: Η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα συνεχίζεται, οι στόχοι δεν άλλαξαν – Κρίσιμη συνάντηση με Μέρκελ παρουσία Τόμσεν (vid)

Η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα συνεχίζεται “καλή τη πίστει” για θέματα δημοσίου χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ από την Φρανκφούρτη, λίγες ώρες προτού μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ. Όπως επεσήμανε στη συνέντευξη στο Bloomberg TV, στόχος είναι να αποκατασταθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα στο πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους. Ερωτηθείσα εάν το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και ιδιαίτερα σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, είπε ότι όλα πρέπει να συνυπολογιστούν.

Με τη δήλωση «δεν σχολιάζουμε περιεχόμενα εμπιστευτικών συνομιλιών», υποδέχεται η γερμανική καγκελαρία τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο, στον απόηχο της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Στη συνάντηση παρών αναμένεται να είναι και ο Πολ Τόμσεν. Στα ακανθώδη ζητήματα, εκτός των αποακλύψεων, κυριαρχούν η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όπως και η απαίτηση του ΔΝΤ να γίνει διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Ηδη το γερμανικό υπουργείο οικονομικών διαμηνύει ότι δεν θα τεθεί θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, με το οποίο πάγια διαφωνεί το Βερολίνο που ωστόσο, επιθυμεί διακαώς να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα BILD, ο Επίτροπος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκι, εν’όψει της συνάντησης Μέρκελ – Λαγκάρντ επισήμανε: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, μια ανταγωνιστική οικονομία με νέες θέσεις εργασίας, και τα υγιή δημόσια οικονομικά. Είναι επίσης σημαντικό να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και τις διεθνείς αγορές πίσω”.

H Die Welt σχολιάζει ότι «όλοι, βρίσκονται σε διαμάχη ο ένας με τον άλλον: Αθήνα, ΔΝΤ και Γερμανία είναι σε αμοιβαία πίεση. Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ έχει καταστήσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη ως προϋπόθεση  και για τη γερμανική βοήθεια στην Ελλάδα».

«Μόνο εάν είναι απαραίτητο» είναι η γερμανική διαπραγματευτική θέση, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει η γερμανική Die Welt, με ενδεικτικό σχόλιο ότι κάθε φορά γίνεται και πιο δύσκολο να βρεθεί λύση στο δύσκολο ελληνικό ζήτημα.

«Η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα  ήταν καταστροφική για την  Άνγκελα Μέρκελ,  που έχει δεσμευτεί στους σκληροπυρηνικούς του κόμματος της αλλά και στη Bundestag, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δεδομένη», έγραψε η Die Zeit.

Σχετική είδηση: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην σκιά των αποκαλύψεων Wikileaks

Σχετική είδηση:Τηλεφωνικές επικοινωνίες Α. Τσίπρα με Τζο Μπάιντεν και Φ.Ολάντ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος