Καπνογόνα στη Βουλή του Κοσόβου (vid)

Εφοδιασμένος με καπνογόνα εισήλθε στην αίθουσα της Βουλής του Κοσόβου, ο  ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση», Αλμπίν Κούρτι, και παρουσία του ειδικού εκπροσώπου της Ε.Ε Σάμουελ Ζμπόγκαρ προκάλεσε  κυριολεκτικά δυσφορία.

Η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Φλιόρα Μπροβίνα λιποθύμησε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Πρίστινας, μαζί με συνάδελφο της που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα.

Ορισμένα ΜΜΕ στην Πρίστινα μετέδωσαν ότι και ο απεσταλμένος της Ε.Ε λιποθύμησε.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους τους βουλευτές του κόμματος Αυτοδιάθεση να βγάζουν σφυρίχτρες, αρνούμενοι να συζητήσουν για το σχέδιο επαναπροσέγγισης Σερβίας-Κοσόβου που προωθούν οι Βρυξέλλες και το οποίο καταγγέλουν ως αναμόχλευση της διένεξης Αλβανόφωνων και Σέρβων.

Πριν από δύο εβδομάδες οι αντιπολιτευόμενοι Κοσοβάροι βουλευτές έριξαν αυγά στην αίθουσα, την ώρα που ο  πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, ενημέρωνε τα μέλη της Βουλής για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Ακολούθησε μια ακόμη εκτός ελέγχου συνεδρίαση όταν οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές κατέλαβαν το βήμα και το έδρανο του Προέδρου της Βουλής  σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πάλι για τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας, που προβλέπει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο,  ως προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων της Σερβίας με την πρώην νότια επαρχία της.

Η Ε.Ε θεωρεί το σχέδιο θεμελιώδες για τη σταθερότητα στην πρώην Γιουγκοσλαβία , εφτά χρόνια μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Οι σχέσεις Σερβίας, Αλβανίας και Κοσόβου διέρχονται σε νέα κρίση με αφορμή την επίθεση χούλιγκαν στην ποδοσφαιρική ομάδα των Σέρβων.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι παγώνει για τους επόμενους έξι μήνες η διπλωματική επικοινωνία με τον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπότσκα, επειδή αρνήθηκε να παραλάβει τη νότα διαμαρτυρίας για το επεισόδιο της Τετάρτης στα Τίρανα ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα των εθνικών ομάδων Αλβανίας – Σερβίας στο Ελμπασάν.

Ο Αλβανός πρέσβης, ωστόσο, αρνήθηκε να μεταβεί στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με τη δικαιολογία ότι “δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος