Kένυα: Το Αβοκάντο στόχος του οργανωμένου εγκλήματος

Ο παραγωγικός τομέας του αβοκάντο στην Κένυα έχει γίνει τόσο προσοδοφόρος που οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος έχουν αρχίσει να στοχοποιούν αυτούς που καλλιεργούν το πολυπόθητο φρούτο. Ένα μόνο δέντρο αβοκάντο μπορεί να παράγει φρούτα αξίας 600 δολαρίων, αρκετά για να πληρώσει για την ιδιωτική εκπαίδευση ενός μαθητή γυμνασίου για ολόκληρο το σχολικό έτος στο αφρικανικό κράτος.

Με την αυξανόμενη ζήτηση για αβοκάντο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η Κένυα ξεπέρασε τη Νότια Αφρική πέρυσι και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της ηπείρου.

Έτσι, εμφανίστηκαν ειδικές ομάδες φύλαξης -άνδρες ντυμένοι με χοντρά αδιάβροχα και οπλισμένοι με πυρσούς, ματσέτες και ρόπαλα ξεκινούν τη βάρδια τους τη νύχτα για  προστατεύουν τις καλλιέργειες  που είναι γνωστές ως «πράσινος χρυσός».

Η περιπολία τους θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα.

Τα αβοκάντο στην Κένυα  συλλέγονται μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου – αλλά οι κλέφτες έχουν στοχοποιήσει και άγουρα φρούτα.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη μαύρη αγορά, οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση στις εξαγωγές φρούτων από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Ιανουαρίου κάποιοι αγρότες όπως εκείνοι στην περιοχή Murang’a αναγκάζονται να τρυγούν νωρίς τη σοδειά τους  για να σώσουν τις καλλιέργειές τους από τα καρτέλ αβοκάντο που τα κλέβουν.

Το να αφήνεις φρούτα στα δέντρα είναι απλά μια πρόσκληση για τους κλέφτες.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος