Μαριούπολη – Δημοτικό Συμβούλιο: 300 άμαχοι κατάφεραν να φτάσουν στη Ζαπορίζια

Από τα 160 οχήματα  του κονβόι που κατευθύνεται δυτικά  300 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στη Ζαπορίζια, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της μαρτυρικής πόλης στις 10 το πρωί. Ωστόσο τόνισε ότι τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη να φύγουν.

Η Ουκρανία σκοπεύει να ανοίξει εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρύνει αμάχους και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη νότια πόλη των 430.000 κατοίκων, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι απέκρουσε προσπάθεια τη Δευτέρα να τεθεί υπό έλεγχο η Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες αναγκάστηκαν «να υποχωρήσουν».

Δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies έδειξαν εικόνες ολέθρου με δεκάδες πύρινες εστίες και ισοπεδωμένες πολυκατοικίες.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της σκότωσαν 150 Ρώσους στρατιώτες και κατέστρεψαν δύο ρωσικά τανκς στη μάχη για τη Μαριούπολη.

Ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο ηγέτης της ρωσικής περιοχής της Τσετσενίας υποστήριξε διαδικτυακά ότι οι Τσετσένοι μαχητές «πρωτοστατούσαν στην επίθεση στη Μαριούπολη».

https://twitter.com/MapsUkraine/status/1503491947276783621?s=20&t=BbxV4ZWB35VNKleWqwA_Sg

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Robert Mardini,
μίλησε για «τίποτα λιγότερο από εφιάλτη» για όσους ζουν σε πολιορκημένες πόλεις και ζήτησε να υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι για να φύγουν οι άμαχοι και να εισαχθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι», είπε. «Η ιστορία παρακολουθεί τι συμβαίνει στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι 20 άμαχοι στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία σκοτώθηκαν από βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι ουκρανικές δυνάμεις. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση της αξίωσης.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν πλήρως υπό τον έλεγχό τους όλο το έδαφος της περιφέρειας της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν 6 Bayraktar TB-2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) σε τουλάχιστον 24 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος