Α. Λιούμπας: Η Κίνα θωρακίζει στόχους συμφερόντων της από Ουιγούρους ισλαμιστές μαχητές (audio)

Η Κίνα ανησυχεί για την επίθεση σε στόχους συμφερόντων της στο εξωτερικό, καθώς ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες Ουιγούρων που δρουν στην Κεντρική Ασία φαίνεται να είχαν δράση υπό τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους και στη Συρία υποστήριξε ο κ. Ανδρέας Λιούμπας υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ειδικός σε θέματα κινέζικης στρατηγικής, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και αρωγό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, υπογράμμισε τη σημασία της συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας, που ζει στο δυτικότερο άκρο της Κίνας, καθώς ένα κομμάτι της ριζοσπαστικοποίηθηκε τα τελευταία 30 χρόνια με εντατικούς ρυθμούς και αναβαθμίστηκαν επιχειρησιακά σε Πακιστάν και Αφγανιστάν και μαχητές της φαίνεται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικά χτυπήματα στη Κεντρική Ασία. Πρόκειται για τουρκόφωνους μουσουλμάνους και στο πλαίσιο του παντουρκισμού που προωθούν εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες στη Τουρκία όπως οι Γκρίζοι Λύκοι υπάρχουν ενδείξεις ότι κομμάτι των ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων Ουιγούρων έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Λιούμπα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων αυτών χωρίς απαραίτητα να ταυτίζονται στις πολιτικές τους επιδιώξεις. Η Κίνα ανησυχεί ότι επιχειρηματικά της και εμπορικά της συμφέροντα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που έχουν επεκταθεί λόγω του αναπτυξιακού της σχεδίου του επονομαζόμενου «Δρόμου του Μεταξιού» μπορεί να αποτελέσουν στόχους των ισλαμιστών μαχητών Ουιγούρων, οι οποίοι έχουν στο στόχαστρο τους το Πεκίνο παραδοσιακά καθώς ζητούν την αυτονομία τους.

Πάντως ο κ. Λιούμπας σημείωσε ότι οι καταβολές αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων εντοπίζονται στη σοβιετική εποχή καθώς ενισχύονταν από τους Αμερικανούς και παράλληλα η ριζοσπαστικοποίηση τους τοποθετείται από τη δεκαετία του ’70 με την δωρεά και σε μεγάλη έκταση διανομή του κορανιού. Ο στόχος ήταν να δημιουργούν εκ των έσω προβλήματα στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά με την κατάρρευση της φαίνεται ότι η δράση τους ξέφυγε από τον έλεγχο. Η Κεντρική Ασία ήταν ένα χώρος πάντα που είχε δυναμική, αλλά τα προβλήματα χάνονταν στο χωνευτήρι της ΕΣΣΔ. Ωστόσο μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ τα κράτη που δημιουργήθηκαν έχουν αυταρχικά καθεστώτα, περίκλειστα με συνθήκες φτώχειας και απομόνωση, με έντονο μουσουλμανικό υπόβαθρο, που ενισχύουν την ριζοσπαστικοποίηση.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος