Μπορεί να είναι το πολυαναμενόμενο βάλσαμο; Σε ένα εργαστήριο βόρεια του Πεκίνου, ένας άνδρας με λευκή μπλούζα επιδεικνύει ένα από τα πρώτα πειραματικά εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.
Η Sinovac Biotech, ένα από τα τέσσερα κινεζικά εργαστήρια που έχουν άδεια πραγματοποίησης κλινικών δοκιμών, έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Ακόμη και αν το εμβόλιό του δεν έχει περάσει τις δοκιμές, η ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας δηλώνει έτοιμη για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που εμφανίσθηκε στην Κίνα για να εξαπλωθεί από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Sinovac Biotech έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Το 2009, ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της στο νήμα και έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που κυκλοφόρησε στην αγορά εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων H1N1.
Στις τεράστιες εγκαταστάσεις της στο Τσανγκπίνγκ, προάστιο του Πεκίνου, τα εργαστήρια ελέγχουν την ποιότητα του πειραματικού εμβολίου, παρασκευασμένου με βάση εγγενή παθογόνα, που έχει ήδη παραχθεί σε χιλιάδες δόσεις. Στην λευκή/πορτοκαλί συσκευασία του έχει ήδη όνομα: Coronavac.
Δοκιμασμένο σε πιθήκους
Ακόμη και αν το σκεύασμα απέχει πολύ από την αδειοδότηση, η εταιρεία πρέπει να δείξει ότι έχει ικανότητα παραγωγής σε ευρεία κλίμακα και να υποβάλει τα αποθέματά της υπό τον έλεγχο των αρχών. Εξ ου και η έναρξη της παραγωγής πριν από το τέλος των κλινικών δοκιμών.
Αν και με εκατό εργαστήρια παγκοσμίως διαγκωνίζονται για την πρωτιά στην παρασκευή εμβολίου, λιγότερα από δέκα, για την ακρίβεια οκτώ, έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM)
Ενα από τα οκτώ είναι το εργαστήριο της Sinovac, που διαβεβαιώνει ότι είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πιθήκους πριν ξεκινήσει δοκιμές σε 144 εθελοντές στα μέσα του Απριλίου.
Αλλά, το εργαστήριο που ιδρύθηκε το 2001 δεν ρισκάρει να προβλέψει πότε το ενέσιμο σκεύασμα του 0,5 ml θα μπορεί να τεθεί σε κυκλοφορία.
«Είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι…», παραδέχεται ο διευθυντής Liu Peicheng.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παρασκευή ενός εμβολίου θα χρειασθεί 12 έως 18 μήνες.
Κλινικές δοκιμές στο εξωτερικό
Η Sinovac, που απασχολεί περί τους χίλιους υπαλλήλους, ελπίζει ότι θα λάβει στο τέλος του Ιουνίου τα πρώτα αποτελέσματα για την ασφάλεια του προϊόντος της, στο πλαίσιο των δοκιμών της Φάσης Ι και ΙΙ, εξηγεί ο διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων Meng Weining.
Οι δοκιμές αυτές έχουν ως αντικείμενο να εξακριβωθεί εάν το προϊόν είναι ασφαλές για τον άνθρωπο. Για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του πρέπει να περάσει στην Φάση ΙΙΙ των δοκιμών επί φορέων του ιού.
Το πρόβλημα είναι ότι «μόνο λίγα κρούσματα επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση στην Κίνα», επισημαίνει ο Meng Weining. Αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της επιδημίας στο κινεζικό έδαφος, η εταιρεία θα πρέπει να δοκιμάσει το εμβόλιο σε φορείς του κορονοϊού στο εξωτερικό.
«Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε επαφή με πολλές χώρες της Ασίας και της Ευρώπης», λέει.
«Μία δοκιμή της Φάσης ΙΙΙ περιλαμβάνει κανονικά χιλιάδες άτομα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε αυτούς τους αριθμούς σε καμία χώρα».
Εργασία μέρα-νύχτα
Η εταιρεία έχει αρχίσει την κατασκευή μονάδας παραγωγής με ικανότητα παρασκευής 100 εκατομμυρίων δόσεων νότια του Πεκίνου. Θα μπορεί να λειτουργήσει πριν από το τέλος του έτους.
«Δουλεύουμε μέρα-νύχτα, δεν χάνουμε λεπτό», λέει ο διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων.
Σε κλίμακα παγκόσμιου πληθυσμού, πιθανό εμβόλιο της Sinovac δεν θα έφθανε για την προστασία του πλανήτη. Αλλά ο Meng Weining διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία του, εισηγμένη στον Nasdaq, είναι έτοιμη για «συνεργασίες» με ξένους εταίρους, στους οποίους πωλεί τα υπάρχοντα εμβόλια για την γρίπη και την ηπατίτιδα.
Μία πρωτιά στην παρασκευή εμβολίου για τον SARS-COV-2 και την Covid-19 θα δώσει την ρεβάνς στην Κίνα, που θέλει να ξεχασθεί το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός εμφανίσθηκε στο έδαφός της καθώς και τα ερωτήματα που διατυπώνονται για την διαχείριση της επιδημίας από τις κινεζικές αρχές.
«Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη από την κινεζική κυβέρνηση. Οχι τόσο οικονομική, όσο συνεργασίες με δημόσια ινστιτούτα από τα οποία η Sinovac προμηθεύεται στελέχη ιών.
Εκτός της Sinovac, το Πεκίνο έχει εγκρίνει κλινικές δοκιμές για τρία ακόμη πειραματικά εμβόλια: το ένα ανήκει στην Στρατιωτική Σχολή Ιατρικών Επιστημών και τον όμιλο βιοτεχνολογίας CanSino, το δεύτερο στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Γουχάν και το τρίτο στον όμιλο China Biotics, που ξεκίνησε την Τρίτη κλινικές δοκιμές σε 32 εθελοντές.
Βρεατανία- Σουηδία σύμπραξη για το εμβόλιο
Συμφωνία συνεργασίας για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή σε μεγάλη κλίμακα ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού ανακοίνωσαν σήμερα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες.
Πρόκειται για την φόρμουλα εμβολίου που άρχισε τις δοκιμές σε ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η επιστημονική ομάδα του οποίου εκτιμά ότι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών της μπορούν να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου. Το Ινστιτούτο Jenner του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που πραγματοποιεί την έρευνα, έχει ήδη προβεί σε δοκιμαστικούς εμβολιασμούς σε εκατοντάδες εθελοντές και η έρευνα αυτή έχει χρηματοδοτηθεί από την βρετανική κυβέρνηση με 20 εκατομμύρια λίρες.
Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδειχθούν αποτελεσματικά, τότε θα δρομολογηθεί άμεσα η παρασκευή του σε μεγάλη κλίμακα και η διανομή του ανά τον κόσμο, για τα οποία υπεύθυνη θα είναι η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική εταιρία. Αρχικά και για όσο διαρκεί η πανδημία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λειτουργήσουν σε μη κερδοσκοπική βάση, καλύπτοντας μόνο το κόστος παραγωγής και διανομής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, ο Πασκάλ Σοριοτ, αναφέρει σε ανακοίνωση της εταιρίας ότι «ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να επιταχύνουμε την παγκοσμιοποίηση ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του ιού και να προστατέψουμε τον κόσμο από την πιο θανατηφόρα πανδημία μίας ολόκληρης γενιάς».
Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Βρετανίας Αλόκ Σάρμα χαρακτηρίζει τη συνεργασία ζωτικό βήμα για την γρήγορη παρασκευή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό – εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό το υπό δοκιμή της ομάδας της Οξφόρδης – και για την άμεση διάθεσή του.
Σε μήνυμά του στο twitter, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ καλωσορίζει τη συμφωνία και γράφει: «Η συνεργασία του καλύτερου βρετανικού επιστημονικού δυναμικού με το καλύτερο βρετανικό επιχειρηματικό δυναμικό θα φέρει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για ένα εμβόλιο. Η επιστήμη είναι αβέβαιη και ίσως κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά αυτή η συμφωνία δίνει στη Βρετανία την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για μία καινοτομία που μπορεί να νικήσει αυτόν τον φοβερό ιό».
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος